Fermentacja burzliwa w 2 dni ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piotrex39
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 3

    Fermentacja burzliwa w 2 dni ?

    Witam forumowiczów ,

    Odrazu informuję ,ze to mój post na forum na którym szukam pomocy. Mianowicie chodzi o moje piwko , kupiłem zestaw na znanym serwisie aukcyjnym. w zestawie był coopers lager , kupiłem do tego ekstrakt słodowy płynny . Wszystko wykonałem wg instrukcji , uwodniłem drożdże, sterylność to była podstawa. Piwka wyszło około 23 litrów, po około 10 h pojawiła się solidna piana na kilka cm, gaz uciekał jak szalony ,temp około 25 stopni, lecz po 2 dniach fermentacja ustała , gaz ucieka teraz raz na godzinę. pomocy wczoraj mierzyłem poziom cukru 5 blg , dziś mi pokazało 3.5 blg. z tego co zauważyłem w próbówce od cukromierza widoczne były uciekające pęcherzyki powietrza.
  • noiser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.08
    • 101

    #2
    Blg spada z upływem czasu - nic tylko się cieszyć. Resztą się nie trwoż.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      I z czym masz problem?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Piotrex39
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.12
        • 3

        #4
        Zastanawiam się co teraz robić ,czy czekać do tych 7 dni jak w instrukcji i czy przypadkiem nic piwku sie nie stanie Ale skoro mówicie,ze tak musi być to kamień spadł mi z serca

        Comment

        • Piotrex39
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.12
          • 3

          #5
          Jeszcze jedno pytanie , kiedy przelewac w butelki, cicha nie wchodzi w gre ponieważ mam jeden fermentor.

          Comment

          • miczda
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.08
            • 81

            #6
            Też kiedyś robiłem piwko w temp około 25st, po nie całych 3 dniach miałem już 2Blg z ~10, do butelek przelałem po 4 dniach, nic nie wybuchło, nic sie nie zepsuło.

            Comment

            • WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

              #7
              <skasuj mnie>
              Last edited by WojciechT; 2013-12-12, 21:41.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X