5 BLG - Można butelkować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KubVard
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 16

    5 BLG - Można butelkować?

    Witam,

    Mam na cichej DEIPA - BLG wynosiło przed fermentacją 19 stopni (16.11.13), drożdże Safale S-04 - zlałem na cichą 28.11.13.
    2 grudnia BLG = 5 stopni i do dzisiaj się nie zmieniło (7.11.13). Czy mogę je już zabutelkować? Przy dzisiejszym sprawdzaniu BLG w próbówce piwo się dość mocno pieniło.
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    Butelkuj bez obaw.

    PS - Odgazowałeś próbkę przed pomiarem? Dwutlenek węgla zawarty w piwie może nieco zafałszować prawdziwy wynik.

    Comment

    • KubVard
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.07
      • 16

      #3
      Tak, odgazowałem (poczekałem jakąś minutę aż wszystkie bąbelki uciekną z próbówki i na końcu jeszcze zdmuchnąłem piankę, która zebrała się na górze. Ile cukru do refermentacji?

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Co kto lubi, byle nie przegazuj staraj się nie przekraczać granicy 6-7g na litr piwa.

        Na Internecie znajdziesz kilka programów do obliczania poziomu nagazowania. Osobiście nic nie polecę, bo nie używam. Ostatnio celuję w okolice 5g na litr, wg mnie więcej nie trzeba.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X