5 BLG - Można butelkować?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KubVard
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 16

5 BLG - Można butelkować?

Witam,

Mam na cichej DEIPA - BLG wynosiło przed fermentacją 19 stopni (16.11.13), drożdże Safale S-04 - zlałem na cichą 28.11.13.
    2 grudnia BLG = 5 stopni i do dzisiaj się nie zmieniło (7.11.13). Czy mogę je już zabutelkować? Przy dzisiejszym sprawdzaniu BLG w próbówce piwo się dość mocno pieniło.
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

Butelkuj bez obaw.

PS - Odgazowałeś próbkę przed pomiarem? Dwutlenek węgla zawarty w piwie może nieco zafałszować prawdziwy wynik.

Comment

• KubVard
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.07
      • 16

Tak, odgazowałem (poczekałem jakąś minutę aż wszystkie bąbelki uciekną z próbówki i na końcu jeszcze zdmuchnąłem piankę, która zebrała się na górze. Ile cukru do refermentacji?

Comment

• gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

Co kto lubi, byle nie przegazuj staraj się nie przekraczać granicy 6-7g na litr piwa.

Na Internecie znajdziesz kilka programów do obliczania poziomu nagazowania. Osobiście nic nie polecę, bo nie używam. Ostatnio celuję w okolice 5g na litr, wg mnie więcej nie trzeba.

Comment

Related Topics

Collapse

• kurek93
          Lager coopers
          kurek93
          Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
          2023-01-06, 20:13
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 21:25
        • Komos92
          Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
          Komos92
          Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
          https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
          2018-06-17, 17:51
        • Serokomlak
          Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
          Serokomlak
          Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
          2024-10-27, 01:16
        • ART
          Opole, Krakowska 32, Klubokawiarnia OPO
          ART
          Mają kilka nieobrandowanych kranów z piwami o nazwach IPA, Lager, itp.

Bierzesz taką IPKę i pytasz się z jakiego to browaru. Dowiadujesz się że z Profesji Mówisz że browaru już trochę nie ma... No i otrzymujesz w rewanżu głęboki wzdech zdziwienia przy gorączkowym sprawdzaniu...
          2025-02-19, 20:15
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...