Ocena mojego przepisu na IPA.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • homerrus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.11
    • 1

    #1

    Ocena mojego przepisu na IPA.

    Witam Forumowiczów
    Za mną pierwsza warka IPA bitter z kita + chmielenie z gotowaniem i na zimno jednak efekt był dość cienki. Plan na 2-gą warkę jest następujący:
    ok 23l ok 16 blg, ibu ok 80 będzie w sam raz.
    Piwo będzie z ekstraktu niechmielonego. Drożdże US-05.
    Chcę zrobić "herbatkę chmielową" którą dodam do fermentora z odpowiednią ilością wody i ekstraktu,żeby otrzymać wspomniane 16 blg.
    Co sądzicie o następującym chmieleniu wody(garnek ok 10l) :

    marynka a.k.-9-10% 30g-60min.
    marynka 10g-50min.
    amarillo a.k.-8.9% 10g-40min.
    citra a.k.-11.9% 20g-30min.
    amarillo 20g-20min.
    citra+amarillo 10g+10g-10min.
    citra+amarillo 10g+10g-5min.

    na fermentację cichą citra+amarillo 20g+20g. na 7 dni.

    Chmielenie całej brzeczki odpada bo nie mam dużego gara.
    Ostatnia zmiana dokonana przez homerrus; 2013-12-19, 17:14.

Related Topics

Collapse

  • Flino
    Jak czytać przepis ?
    Flino
    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2....
    2021-11-17, 11:49
  • PK44
    Oddam resztki kolekcji mojego ojca
    PK44
    Dzień dobry,

    Oddam z darmo to, co zostało z dużej kolekcji mojego ojca, a co nie wylądowało jeszcze na śmietniku.
    Nie jest tego dużo, kilkadziesiąt podstawek, jakaś setka, może więcej etykiet z butelek.

    Wszystkie są w bardzo dobrym stanie, przeleżały w szafie...
    2024-01-20, 15:24
  • Prusak
    Perła, American IPA
    Prusak
    Parametry:
    E: 14, 9 % wag.
    A: 6,2& obj.
    Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
    Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
    2025-01-04, 23:00
  • konrad93
    Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
    konrad93
    Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

    Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
    2019-01-08, 13:48
  • Prusak
    Browar Górniczo-Hutniczy, Patynowy Pils
    Prusak
    A: 5, 2% obj,
    E: 11, 8 Blg
    Chmiele: Marynka, Lubelski, Magnat, Magnum.

    Piana potężna średniopęcherzykowa, zostawia kożuszek utrzmujący się do końca.
    Kolor jasny, lekko przymglony.
    W zaoachu dominuje wyraźnie ziołowy chmiel.
    W smaku piwo goryczkowe,...
    2024-12-18, 17:13
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...