Witam Forumowiczów
Za mną pierwsza warka IPA bitter z kita + chmielenie z gotowaniem i na zimno jednak efekt był dość cienki. Plan na 2-gą warkę jest następujący:
ok 23l ok 16 blg, ibu ok 80 będzie w sam raz.
Piwo będzie z ekstraktu niechmielonego. Drożdże US-05.
Chcę zrobić "herbatkę chmielową" którą dodam do fermentora z odpowiednią ilością wody i ekstraktu,żeby otrzymać wspomniane 16 blg.
Co sądzicie o następującym chmieleniu wody(garnek ok 10l) :
marynka a.k.-9-10% 30g-60min.
marynka 10g-50min.
amarillo a.k.-8.9% 10g-40min.
citra a.k.-11.9% 20g-30min.
amarillo 20g-20min.
citra+amarillo 10g+10g-10min.
citra+amarillo 10g+10g-5min.
na fermentację cichą citra+amarillo 20g+20g. na 7 dni.
Chmielenie całej brzeczki odpada bo nie mam dużego gara.
Za mną pierwsza warka IPA bitter z kita + chmielenie z gotowaniem i na zimno jednak efekt był dość cienki. Plan na 2-gą warkę jest następujący:
ok 23l ok 16 blg, ibu ok 80 będzie w sam raz.
Piwo będzie z ekstraktu niechmielonego. Drożdże US-05.
Chcę zrobić "herbatkę chmielową" którą dodam do fermentora z odpowiednią ilością wody i ekstraktu,żeby otrzymać wspomniane 16 blg.
Co sądzicie o następującym chmieleniu wody(garnek ok 10l) :
marynka a.k.-9-10% 30g-60min.
marynka 10g-50min.
amarillo a.k.-8.9% 10g-40min.
citra a.k.-11.9% 20g-30min.
amarillo 20g-20min.
citra+amarillo 10g+10g-10min.
citra+amarillo 10g+10g-5min.
na fermentację cichą citra+amarillo 20g+20g. na 7 dni.
Chmielenie całej brzeczki odpada bo nie mam dużego gara.