Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalz21
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy taki sprzęt wystarczy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziBędzie. Fermentację w piwnicy odradzam - chyba że wszystkie czynności będziesz robił w innym miejscu i przenosił zamknięte wiadro. Co prawda grzyb sam do wiadra nie wskoczy, ale jego obecność ułatwia życie innym mikrobom.
Comment
-
-
Nie robi różnicy. Daj drożdże i od razu można wynieść. Przecież jest zamknięte.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTworzenie atmosfery zagrożenia wybuchem dobre jest może na szkoleniu saperskim, ale nie w poradach dla początkujących piwowarów - a z nieznanych mi przyczyn od pewnego czasu tworzy się taki nastrój, jakby co najmniej kilku z nas znalazło się już z tego powodu na cmentarzu, a większość pozostałych pozbawiona była jednej lub kilku kończyn.
Butelka po tatrze:
Piwniczka Piwna
Warek 27
Leżakuje: #26 Dynia, #27 PIPA
Comment
-
-
Co do butelek, to nadają się PRAWIE wszystkie. Niektóre praktycznie nie mają tego kołnierza na szyjce, przez co nie da się ich zakapslować kapslownicą ręczną (ja mam Gretę, myślę, że w przypadku Eterny będzie podobnie). Po prostu trzeba zwracać na to uwagę i zostawiać sobie tylko butelki z kołnierzem. Na pewno NIE nadadzą się te od Podróży Kormorana i Brackiego Imperial IPA
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bitter Wyświetlenie odpowiedziNa pewno NIE nadadzą się te od Podróży Kormorana i Brackiego Imperial IPA
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedziNo jest, ale wszystkie paprochy grzybowe lądują na wiadrze, przy otwieraniu mogą się dostać, lepiej cale wiadro zapakować do worka na śmiecie i zawiązać.
Comment
-
-
Szkoda mi nosić, i tak nie kuję całego więc spokojnie a remoncik już się od dawna należał. A co do granatów sądzę że to jest zagrożenie realne, oczywiście według mnie po miesięcznym czytaniu browar.bizu"Ten, kto wymyślił piwo, był
mędrcem." ~ Platon
"Dobry mężczyzna pije dobre
piwo."
Comment
-
-
Tydzień fermentacji głównej i tydzień - dwa wtórnej przy odpowiednim odfermentowaniu oraz maksymalnie 6 g. cukru na litr piwa = brak granatów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefoojeśli pomyślę sobie co by było, gdyby butelka eksplodowała w pobliżu mojej 3. letniej córeczki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTydzień fermentacji głównej i tydzień - dwa wtórnej przy odpowiednim odfermentowaniu oraz maksymalnie 6 g. cukru na litr piwa = brak granatów.
Nic by nie było. Może ochlapało by ją piwem. W butelce odpadło dno, reszta jest cała, a z tego wynika, że nie było latających odłamków. Nie ma żadnych powodów do tworzenia paniki, natomiast trzeba się bardziej przyłożyć do pracy.
Na pewno nie powinno się tego problemu bagatelizować, bo może dojść do nieszczęścia.
Fakt, że przy prawidłowym wykonaniu wszystkich czynności związanych z produkcją piwa ryzyko jest bliskie zeru, ale kto z nas na początku nie popełniał większych bądź mniejszych błędów?
Comment
-
-
Dlatego na początku lepiej powiedzieć, jak nie popełniać błędów, niż straszyć. Chyba łatwiej napisać, żeby do butelki dodać maksymalnie 3 g cukru, niż opisywać, w jaki sposób przyszywać urwaną kończynę?
O tym, co się stałoby dziecku, napisałem w kontekście zamieszczonego zdjęcia.
Comment
-
Comment