Czy taki sprzęt wystarczy
Collapse
X
-
A co to ma wspólnego z browarnictwem domowym? Nic. Czy do Ciechanów Jakubiak własnoręcznie dosypuje cukru? Nie. To po co tym straszyć? Ja słyszałem o przypadku, że gość wybierał sobie z półki piwo i znienacka dostał w ryja, bo wziął cos, co ktoś inny też chciał. Czy to powód, żeby chodzić po piwo w przyłbicy?
Jeszcze raz powtarzam - jeśli uczyć, to porządnie - czyli jak prawidłowo nagazować piwo.
Swoją drogą, wracając do tych nieszczęsnych butelek ze zdobieniem - nikomu nie przyszło do głowy, że są one obliczone na takie same ciśnienie, jak butelki bez zdobień?Comment
-
-
Tak uczył kiedyś Andrzej Sadownik. Powtarzają jego metodę. Też zwróciłem na to uwagę, że wypiekanie butelek jest tam w modzie.Comment
-
Ja osobiście nie widziałem zresztą butelek, które rozpadają się w drobny mak, zazwyczaj jest to kilka dużych kawałków, a najczęściej odpada dno lub wyskakuje kapsel. Tworzenie atmosfery zagrożenia wybuchem dobre jest może na szkoleniu saperskim, ale nie w poradach dla początkujących piwowarów - a z nieznanych mi przyczyn od pewnego czasu tworzy się taki nastrój, jakby co najmniej kilku z nas znalazło się już z tego powodu na cmentarzu, a większość pozostałych pozbawiona była jednej lub kilku kończyn.
@anteks, barsliw - mam w domu dwie Grety. Pierwsza, przechodzona, zaczęła ścinać krótkie kołnierze po kilkunastu warkach. Druga, kupiona na zastępstwo, już podczas pierwszego butelkowania ścięła 5 butelek na 40. A niby identyczneOstatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2013-12-28, 01:34.Comment
-
-
Być może. Ale użyłem słowa "zazwyczaj".
Pewnie nic, ale są wygodniejsze metody dezynfekcji. Ja butelki dokładnie myję po użyciu i zamykam folią. Przez napełnieniem dezynfekuję roztworem podchlorynu sodu i płuczę wodą. Nie suszę. Nigdy nie miałem kwasu w butelkach. Nie wygotowuję nawet kapsli, tylko biorę prosto z wora.Comment
-
Ja po kupnie nadwęglanu zostaje przy nim. Tani, nie śmierdzi. Płukać nie trzeba. Najmniej przyjemny proces skracam do minimum. Kapsle podobnie biorę prosto z torby. Kurna jeszcze trochę a będziemy w kombinezonie warzyć. Czystość okej,ale nie paranoja.Comment
-
Używam CLO2 lub piro. Bez płukania wodą stawiam na suszarce do wyschnięcia lub nieI rozlewam piwo
Zdobienia osłabiają butelki a wygrzewanie nie?Mniej książków więcej piwaComment
-
Ja nie wyprażam fermentorów, nie myję rąk sodą kaustyczną oraz nie śrutuję drożdży, ale co to ma do butelek?
Lubię wyprażać butelki w piekarniku i nie widzę w tej metodzie nic złego. Moim zdaniem jest to jedna z wielu poprawnych metod sterylizacji butelek, dla mnie najwygodniejsza.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od lat śledzę browar.biz i znam wielu z Was (po nickach). Jeszcze przed piwną rewolucją miałem tutaj nawet założone konto, ale suma sumarum zapomniałem hasła i nie logowałem się od lat, mimo, iż często tutaj zaglądam. No ale do rzeczy. Od kilku lat noszę...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Browar w Szklarskiej Porębie zainstalowano w istniejącej "od zawsze" Oberży u Hochoła. To piękny, stary, dwupiętrowy dom znajdujący się pod stałym nadzorem konserwatora zabytków. Budulcem był tu kamień, cegły jak i drewno. Niegdyś funkcjonował tu także hotel, obecnie nie ma...
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
Mam pytanie:
Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym?
...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Wizytę w piwnej stolicy Wołynia, zacząłem od jedynego tam browaru rzemieślniczego.
Ma on swoją siedzibę nieco oddaloną od centrum, w okolicy licznych blokowisk.
Firma Eliteko działa już na rynku od dłuższego czasu, a od początku istnienia to była zwyczajna hurtownia.
...-
Channel: Ukraina
2020-02-01, 20:42 -
-
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment