Temperatura pomieszczenia.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #16
    Jak będzie za zimno to drożdzom nie będzie się chciało żreć i nie nagazują piwa
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • sebek_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 148

      #17
      Rozumiem, więc jeszcze jedno laickie pytanie jeśli pozwolicie, czemu w takim razie do refermantacji należy przenieść butelki w chłodniejsze miejsce?
      Last edited by sebek_; 2014-01-09, 16:46.
      Piwo to moje paliwo :)

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #18
        Ja zostawiam na 2-3 dni w ciepłym i później do zimnego
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_ Wyświetlenie odpowiedzi
          Rozumiem, więc jeszcze jedno laickie pytanie jeśli pozwolicie, czemu w takim razie do refermantacji należy przenieść butelki w chłodniejsze miejsce?
          W ciepłe, nie w zimne.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • sebek_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.11
            • 148

            #20
            Rozumiem, ale dalej nie wyczerpuje to mojego pytania czemu trzeba przenieść po kilku dniach w chłodniejsze miejsce, co to daje? Chciałbym nabyć trochę więcej teorii więc będę wdzięczny za wyjaśnienie.
            Piwo to moje paliwo :)

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #21
              Każdy produkt spożywczy lepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła - te czynniki przyspieszają wszystkie procesy biochemiczne, także te niepożądane.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • sebek_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.11
                • 148

                #22
                Jasne Dziękuję
                Piwo to moje paliwo :)

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_ Wyświetlenie odpowiedzi
                  Rozumiem, ale dalej nie wyczerpuje to mojego pytania czemu trzeba przenieść po kilku dniach w chłodniejsze miejsce, co to daje? Chciałbym nabyć trochę więcej teorii więc będę wdzięczny za wyjaśnienie.
                  Refermentacja to wytworzenie gazu w butelce lub beczce. Po tym procesie piwo powinno dojrzewać w niskiej temperaturze, co zmniejsza efekt autolizy drożdży, chyba najbardziej niekorzystny dla piwa na etapie dojrzewania. Oczywiście nie musi być to temperatura ciekłego azotu, ale bliska zeru Celsjusza nie zaszkodzi.
                  Last edited by Krzysiu; 2014-01-09, 22:20.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X