Na początek chciałem się ze wszystkimi przywitać.
Planuję rozpocząć swoją przygodę z piwem domowym.
Jestem w trakcie wybierania sprzętu.
Chciałem się jednak zapytać Was o jedną istotną rzecz.
Mianowicie o temperaturę w pomieszczeniu podczas fermentacji.
W mieszkaniu mam ok 22-23 st.C i ze względu na małe dziecko raczej ciężko będzie mi ją obniżyć (żona mnie będzie ganiać za rozszczelnione okna).
Posiadam jeszcze piwnicę i tutaj temperatura jest ok 19 st.C.
Proszę powiedzcie mi z Waszego doświadczenia co o tym sądzicie? Tzn czy dam radę w takich warunkach przygotować coś pijalnego? Wiem, że podczas fermentacji temperatura wzrasta w fermentorze. W związku z tym domyślam się, że fermentując w domu uzyskam posmak bimbru??
Jak wygląda sprawa z piwnicą??
Planuję rozpocząć swoją przygodę z piwem domowym.
Jestem w trakcie wybierania sprzętu.
Chciałem się jednak zapytać Was o jedną istotną rzecz.
Mianowicie o temperaturę w pomieszczeniu podczas fermentacji.
W mieszkaniu mam ok 22-23 st.C i ze względu na małe dziecko raczej ciężko będzie mi ją obniżyć (żona mnie będzie ganiać za rozszczelnione okna).
Posiadam jeszcze piwnicę i tutaj temperatura jest ok 19 st.C.
Proszę powiedzcie mi z Waszego doświadczenia co o tym sądzicie? Tzn czy dam radę w takich warunkach przygotować coś pijalnego? Wiem, że podczas fermentacji temperatura wzrasta w fermentorze. W związku z tym domyślam się, że fermentując w domu uzyskam posmak bimbru??
Jak wygląda sprawa z piwnicą??
Comment