Ile dodać kwasu fosforowego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    Ile dodać kwasu fosforowego?

    Czy ktoś ma doświadczenie w modyfikacji wody za pomocą kwasu fosforowego?
    Jestem po trzech warkach i za każdym razem pH zacieru dla jasnych słodów wychodzi mi 6.8, a do 5.9 spada dopiero pod koniec zacierania, gdy dodaję ciemne słody (mierzone paskami).
    Ile dodać kwasu fosforowego 75% do wody do zacierania, by poprawić pH?
    Czy 1ml na 20l wystarczy?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    2 - 4 ml, zależy jeszcze od składu i twardości wody. Tu lekki nadmiar nie jest szkodliwy, drożdże doskonale zagospodraują sobie jony fosforanowe.

    Comment

    • mecedo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.08
      • 50

      #3
      Wodociągi podały mi że woda ma:
      Twardość ogólna - 310 mg CaCO3/l
      Średnia zawartość chlorków - 8 mg/l (8 ppm)
      Średnia zawartość siarczanów - 16 mg/l (16 ppm)

      Woda jest dosyć twarda, więc zastanawiam się też czy nie zmieszać jej 50/50 % z wodą destylowaną.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Sama twardość ogólna nie ma większego wpływu na zacieranie. W twoim przypadku twardość ogólna wynosi ok. 17 stopni niemieckich, więc nie jest to nic nadzwyczajnego.

        Do zakwaszania możesz zastosować także kwas siarkowy lub solny, zależnie od piwa, jakie chcesz otrzymać. Siarczany eksponują elementy chmielowe, chlorki - słodowe. Kwasy te zareagują z węglanem wapnia, tworząc siarczan lub chlorek wapnia, które często dodaje się celem poprawienia składu wody.

        Comment

        • mecedo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.08
          • 50

          #5
          Chcę uwarzyć AIPĘ Czesława Dziełaka, według receptury ze strony PSPD.
          Tylko z tego co widzę, to Czesław daje bardzo mało kwasu fosforowego - 0.5ml na 20l i tylko do wody do wysładzania. Może ma lepszą wodę, bo przy zacieraniu twierdzi że uzyskuje pH 5.1. Więc ja dałbym 1ml do wody do zacierania i 1ml do wody do wysładzania.

          Dodaje też chlorek wapnia, by zaakcentować smaki słodowe, chociaż mi się wydawało że do AIPA należałoby dodać siarczan wapnia

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Przy większym chmieleniu podbija słód, żeby uzyskać balans.

            Aż tak szczegółowo nie doradzę, bo ani danych wyjściowych nie ma, ani też sam nie stosuję tak wyśrubowanych parametrów. Przy znanym składzie miejscowej wody dodaję siarczan wapnia do jasnych ale i chlorek wapnia do ciemniaków.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X