Ile dodać kwasu fosforowego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    #1

    Ile dodać kwasu fosforowego?

    Czy ktoś ma doświadczenie w modyfikacji wody za pomocą kwasu fosforowego?
    Jestem po trzech warkach i za każdym razem pH zacieru dla jasnych słodów wychodzi mi 6.8, a do 5.9 spada dopiero pod koniec zacierania, gdy dodaję ciemne słody (mierzone paskami).
    Ile dodać kwasu fosforowego 75% do wody do zacierania, by poprawić pH?
    Czy 1ml na 20l wystarczy?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    2 - 4 ml, zależy jeszcze od składu i twardości wody. Tu lekki nadmiar nie jest szkodliwy, drożdże doskonale zagospodraują sobie jony fosforanowe.

    Comment

    • mecedo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.08
      • 50

      #3
      Wodociągi podały mi że woda ma:
      Twardość ogólna - 310 mg CaCO3/l
      Średnia zawartość chlorków - 8 mg/l (8 ppm)
      Średnia zawartość siarczanów - 16 mg/l (16 ppm)

      Woda jest dosyć twarda, więc zastanawiam się też czy nie zmieszać jej 50/50 % z wodą destylowaną.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Sama twardość ogólna nie ma większego wpływu na zacieranie. W twoim przypadku twardość ogólna wynosi ok. 17 stopni niemieckich, więc nie jest to nic nadzwyczajnego.

        Do zakwaszania możesz zastosować także kwas siarkowy lub solny, zależnie od piwa, jakie chcesz otrzymać. Siarczany eksponują elementy chmielowe, chlorki - słodowe. Kwasy te zareagują z węglanem wapnia, tworząc siarczan lub chlorek wapnia, które często dodaje się celem poprawienia składu wody.

        Comment

        • mecedo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.08
          • 50

          #5
          Chcę uwarzyć AIPĘ Czesława Dziełaka, według receptury ze strony PSPD.
          Tylko z tego co widzę, to Czesław daje bardzo mało kwasu fosforowego - 0.5ml na 20l i tylko do wody do wysładzania. Może ma lepszą wodę, bo przy zacieraniu twierdzi że uzyskuje pH 5.1. Więc ja dałbym 1ml do wody do zacierania i 1ml do wody do wysładzania.

          Dodaje też chlorek wapnia, by zaakcentować smaki słodowe, chociaż mi się wydawało że do AIPA należałoby dodać siarczan wapnia

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Przy większym chmieleniu podbija słód, żeby uzyskać balans.

            Aż tak szczegółowo nie doradzę, bo ani danych wyjściowych nie ma, ani też sam nie stosuję tak wyśrubowanych parametrów. Przy znanym składzie miejscowej wody dodaję siarczan wapnia do jasnych ale i chlorek wapnia do ciemniaków.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • dadek
              Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
              dadek
              Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
              Start
              2024-10-15
              Koniec
              2024-10-15
              2024-10-16, 02:03
            • dadek
              Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
              dadek
              Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
              Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
              2023-11-03, 00:29
            • dadek
              Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
              dadek
              Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
              2023-06-30, 00:55
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...