Zestaw piWES 01 (jasne)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • btetlewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.12
    • 92

    Zestaw piWES 01 (jasne)

    Witam
    Mam nadzieję, że nie zjecie mnie za tak "durne" pytanie.
    Właśnie zamówiłem sobie zestaw PuchMistrzPRO

    Wybrałem brewkit piWES-01.
    Mam pytanie....

    Czy w tym jest już wszystko potrzebne do uwarzenia piwa?
    Drożdże dobierają do zestawu.

    Więc jest Brewkit + drożdże.
    Czytałem, że niektórzy mieszają to z brzeczką robioną z dodatkowego słodu i dodatku chmielu.

    Po prostu chciałem wiedzieć czy z samej puchy wyjdzie coś pijalnego?
  • kibi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 1875

    #2
    Nachmielony brewkit z pewnością wystarczy do sporządzenia piwa pijalnego, choć bez polotu.
    Musisz oczywiście dodać swoją wodę , mieć minimum sprzętu i zachować podstawowe zasady higieny.
    A ogólnie to poczytaj forum, takich pytań są tu dziesiątki a odpowiedzi setki. Nie masz zbyt dużej możliwości manewru, ale choćby w kwestii stosowania lub nie fermentacji cichej, ewentualnie jej długości, możesz wyrobić sobie zdanie i wykorzystać je w praktyce.

    Comment

    • btetlewicz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.12
      • 92

      #3
      Sprzęt już w drodze. Zamierzam przeprowadzić dodatkowo cichą.

      Wiem, że jest tutaj masa pytań i odpowiedzi. Po prostu gdzieś wyczytałem, że ktoś dodatkowo chmieli Brewkity i pojawiły się niejasności. Stąd moje pytanie.

      Jestem w lekkim szoku, po zalogowaniu się na forum. Nie wiedziałem, że tyle osób się tym zajmuje. Nie byłem świadomy ogromu tej wiedzy, możliwości.
      Sam się zainteresowałem tematem po zakupach w sklepie CHMIEL w Szczecinie.
      Spróbowałem kilka naprawdę dobrych piw....i stwierdziłem, że piwa "komercyjne" są niepijalne.

      Mam nadzieję, że moja lepsza połowa nie tylko zaakceptuje to co chcę robić ale i będzie mnie wspierać w chwilach zwątpienia

      P.S.
      Gdzie (w którym dziale na forum) mogę znaleźć kogoś doświadczonego z moich okolic?
      Nie mam chyba opcji wyszukiwania użytkowników po miejscu zamieszkania.
      Last edited by btetlewicz; 2014-01-02, 15:01.

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika btetlewicz Wyświetlenie odpowiedzi
        Mam nadzieję, że moja lepsza połowa nie tylko zaakceptuje to co chcę robić ale i będzie mnie wspierać w chwilach zwątpienia
        „Lepsza” czyli żona, dziewczyna, kochanka? (podobno jest równouprawnienie i szalejący feminizm, więc dlaczego lesza? ) Na to bym nie liczył, a już w szczególności jak będziesz zacierać.

        Comment

        • btetlewicz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.12
          • 92

          #5
          Oczywiście, że żona.
          Mam nadzieję, że jednak zaakceptuje. Najwyżej będę warzył nocami Bo moja druga kobieta życia (córcia) nie pozwoli na spokojną robote w kuchni przez 6 godzin

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.10
            • 335

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
            „Lepsza” czyli żona, dziewczyna, kochanka? (podobno jest równouprawnienie i szalejący feminizm, więc dlaczego lesza? ) Na to bym nie liczył, a już w szczególności jak będziesz zacierać.
            Zacierania w kuchni może nie zaakceptować xD Co prawda zacierałem dopiero 2 razy i juz mam zestaw słodów na 3 następne warki, zapach słodu podczas zacierania kojarzy mi sie z zapachem parowanych pyr, które kupę lat temu Mój świętej pamięci dziadek szykował w parowniku dla świń Dlatego warzę w letniej kuchni u rodziców.


            Jak będziesz pierwszy raz warzył z brewkita to zrób jak WES pisze w instrukcji i zobaczysz co wyjdzie, na kombinowanie przyjdzie czas

            Polecam cicha fermentacje, bardzo się klaruje wtedy piwko.

            Jak masz możliwość przerzuć się na zacieranie większa frajda, ja dałem sie namówić i druga warka poszła z procesem zacierania.

            Pozdro

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Z puchy wychodzi dobre piwo
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • btetlewicz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.12
                • 92

                #8
                Mam pytanie. Dotarł do mnie sprzęt z zestawem PiWesa. Pojawił się "zonk". Instrukcja na puszce mówi o gotowaniu w 5-6 litrach wody, następnie dolaniu zimnej wody do poziomu 20-25 litrów i dodaniu drożdży. Natomiast na swojej stronie Wes pisze że puszka wystarcza na przygotowanie DO 11-12 litrów piwa. Bądź tu mądry człowieku.... Anteks, rozumiem że robiłeś piwko z tego kita. Powiedz proszę czego mam się trzymać? Instrukcji producenta czy opisu produktu tegoż samego producenta?
                Last edited by btetlewicz; 2014-01-08, 22:49.

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  20 litrów to z 2 puszek. Masz 2 czy 1?
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • btetlewicz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.12
                    • 92

                    #10
                    Mam jedną.
                    Właśnie dlatego mnie zastanawiało co za baran napisał na etykiecie puszki, żeby dolać po zagotowaniu zimnej wody do poziomu 20-25 litrów.
                    Na sklepie w informacjach o produkcie piszą, że wystarczy na 9-12 litrów piwa.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23928

                      #11
                      W instrukcji dołączanej do zestawu także wskazana jest mniejsza ilość wody. Widocznie WES podążył za Coopersem by im dorównać w ilości potencjalnego piwa z jednej puchy
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • btetlewicz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.12
                        • 92

                        #12
                        Chciałeś chyba napisać WIĘKSZA ilość wody. Mówię o instrukcji na puszce.
                        Podsumowując zagotowuję ekstrakt w 4-5litrach wody i dolewam potem zimnej do poziomu mniej więcej 10litrów tak?

                        Domyślam się, że przy 20l wyszłyby mi z tego siuśki?

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

                          #13
                          Piszę o instrukcji warzenia dodawanej do Puchmistrza.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika btetlewicz Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mam pytanie. Dotarł do mnie sprzęt z zestawem PiWesa. Pojawił się "zonk". Instrukcja na puszce mówi o gotowaniu w 5-6 litrach wody, następnie dolaniu zimnej wody do poziomu 20-25 litrów i dodaniu drożdży. Natomiast na swojej stronie Wes pisze że puszka wystarcza na przygotowanie DO 11-12 litrów piwa. Bądź tu mądry człowieku.... Anteks, rozumiem że robiłeś piwko z tego kita. Powiedz proszę czego mam się trzymać? Instrukcji producenta czy opisu produktu tegoż samego producenta?
                            Tak i wyszło mi z jednej puszki te 11-12l. Nie wiem co wes pisze teraz na puszkach ale by otrzymać 20-25l to trzeba dać druga puszke lub o zgrozo sypnąć cukru
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X