Techniki warzenia przy użyciu kotła z płaszczem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Klochard
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 1

    #1

    Techniki warzenia przy użyciu kotła z płaszczem

    Mój pierwszy post, więc dzień dobry wieczór wszystkim i dziękuję za możliwość czerpania wiedzy z Forum.

    Do rzeczy.

    Mam kilka warek na koncie, chciałbym usprawnić proces i tu mam pytania.

    Na początek o sprzęcie.
    Posiadam kocioł z płaszczem w formie kega w kegu, między nimi nieco wody, mocna grzałka, spust średnicy 1" w najniższym punkcie z odpowiednim zaworem kulowym.
    Wszystko z kwasówki.
    Słaby punkt kotła- mały wlew (wspawana górna część Corneliusa).
    Do tej pory wykorzystywałem go, jak garnek kuchenkowy- po zacieraniu wysładzałem w wiaderkach (przy użyciu "sracz-wężyka").
    Potem znów do kotła głównego i gotowanie z chmieleniem.

    Pomyślałem sobie, że można skorygować nieco proces, ale trochę za mało znam technikę warzelniczą.
    Nie rozumiem mianowicie, dlaczego warzenie domowe opiera się o proporcję wody do słodu 1:3. Chodzi pewnie o to, by wykorzystać w lepszy sposób mniejsze naczynia.
    Bo gdyby zastosować od razu planowaną ilość wody, wysładzanie nie byłoby konieczne. Nie wiem, czy dobrze myślę?

    Rozumiem, że w takiej technologii stosuję filtrację?
    Czy mam w związku z tym, wstawić jakieś sitko w rurę odpływową i po zacieraniu po prostu spuścić brzeczkę do wiadra?
    Pierwotnie chciałem wężyk osadzić na dnie kotła i wysładzać klasycznie, lecz bez zlewania do osobnego naczynia. Pytanie tylko- po co? Do tego, podczas mieszania przy zacieraniu, wężyk zostałby poruszony i nie leżałby na dnie. To popsułoby wydajność wysładzania.
    Potem przyszło mi do głowy to filtrowanie.
    Myślicie, że ma to sens?
    Jakie to musiałoby być sito? Z czego? Jak gęste? Czy młóto w takim przypadku pełniłoby rolę filtratora?

    Docelowo chciałbym obciąć rant kega i zastosować uproszczoną wersję Braumeister'a.
    No, ale by się za to zabrać, muszę mieć pewność, że będzie to najlepsze rozwiązanie z możliwych (najlepsze dla mnie, niekoniecznie ekonomiczne czy praktyczne).

    Byłbym zobowiązany, gdyby ktoś doświadczony podpowiedział mi, czy dobrze kombinuję, czy ma to sens.
    Może są lepsze możliwości wykorzystania posiadanego sprzętu?
    Próbowałem szukać wiedzy, ale jakoś nie układa mi się to w głowie.

    Na koniec (choć powinienem to napisać na początku), opiszę mój cel. Jest nim uproszczenie i przyspieszenie procesu warzenia.
    Chciałbym to robić szybciej, krócej narażać się na złe spojrzenia połowicy, zajmować mniej miejsca.
    Połknąłem bakcyla i chciałbym warzyć dużo i często przy minimalnym nakładzie sił.

    Przepraszam, że tak długo wyszło, ale chciałem być możliwie precyzyjny.

    Pozdrawiam,
    Klochard

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
    dadek
    Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
    2023-10-18, 02:53
  • dadek
    Czechy, Luhačovice, Družstevní 142, Lázeňský pivovar/Restaurace U koňa
    dadek
    Znane uzdrowisko na wschodniej Moravě doczekało się w tym roku swojego browaru. Powstał on blisko luhačovického zámku (czyli pałacu) z 1738 roku, w przemysłowej przybudówce do budynków restauracji i pensjonatu "U koňa". Przyjeżdżając do Luhačovic pociągiem mijamy ten kompleks...
    2021-12-20, 01:37
  • konrad93
    Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
    konrad93
    Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

    Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
    2019-01-08, 12:48
  • Grbuy
    Butelki 5L (kanister)
    Grbuy
    Witajcie! Mam pytanie ponieważ chciałbym nastawić swojego pierwszego brewkita, ale z uwagi że rzadko piję wręcz odświętnie chciałbym żeby był to trunek na specjalne okazje który będzie sobie stał gdzieś w zacisznym miejscu, z kolei te specjalne okazje to okazje w większym gronie. Tak...
    2023-04-01, 14:41
  • kotangch
    Cześć.
    kotangch
    Na początek chciałbym się przywitać. Mam na imię Grzesiek, mieszkam w Świebodzicach woj. dolnośląskie warzę troszkę ponad rok czasu, do tej pory leciały tylko ekstrakty niechmielone, w tym sezonie zakupiłem royala i pierwsza warka 100% z zacieraniem za mną. Są już pomysły i plany na...
    2018-12-04, 18:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...