Przefermentowane piwo ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kluska28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

    Przefermentowane piwo ?

    Witam,

    Mam kilka pytań odnośnie czasu fermentacji : Zacząłem robić piwo z brewkita : Bulldog Cortez Gold Mexican Cervesa 3kg w folii + granulat chmielowy do chmielenia na zimno. Zrobiłem jak w instrukcji : Po 4 dniach burzliwej dodałem chmiel :

    Zalałem chmiel gorącą wodą i po 10 minutach wlałem do fermentora i dalej fermentowało.

    Pomyślałem,że aby chociaż trochę było czuć chmielu potrzymam tak jeszcze 7 dni . Po 7 dniach(minęło już 11 dni a w instrukcji było napisane by po 8-10 dniach przelewać już do butelek) przelałem na cichą. Było 2 blg z 11 blg początkowych. Po 5 dniach stwierdziłem, że rozleje piwo. Wyszło 1blg - powąchałem i spróbowałem .

    Zapach piwa ale smak bardziej jak wino takie alkoholowe mocno.

    Czy możliwe żeby przez zbyt długą (jeżeli oczywiście to jest zbyt długo - 7 dni więcej) piwo się "przefermentowało i zrobiło się bardziej alkoholowe zabijając przy tym smak piwa ?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Nie robiłem tego zestawu i nie znam instrukcji. Chmiel dodawałem do gotowania lub na cichą. Piwo sie nie "przefermentuje" Niech zgadnę, fermentowałeś w 22-23'C ?
    Last edited by anteks; 2014-01-09, 01:01.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Kluska28
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 19

      #3
      Przez pierwsze 3 dni mogło być w tej temperaturze następnie w 19-20 stopniach. Z instrukcji wynikało, że fermentacja powinna trwać 8-10 dni.

      Zastanawiam się czy dodanie kubka gorącej wody wraz z chmielem mogło wpłynąć na efekt końcowy ?

      Może to wina drożdży ?

      Nie wiem obawiam się, że nie będzie się nadawało do wypicia a dokładniej do wypicia z przyjemnością bo jak mi wyjdzie taki pedritos to będzie tragedia

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Było za ciepło. Jak miałeś 22-23 w pomieszczeniu, to w wiadrze było 25-26. Za ciepło.

        Wlej w butelki, odstaw na 2 tygodnie w ciepłym i miesiąc w zimnym, po tym czasie sprawdź, czy się nadaje do picia. Ja bym sobie wielkich nadziei nie robił, ale kto go tam wie co ci z tej puszki wyjdzie.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Przetwarzanie...
        X