Witam,
Mam kilka pytań odnośnie czasu fermentacji : Zacząłem robić piwo z brewkita : Bulldog Cortez Gold Mexican Cervesa 3kg w folii + granulat chmielowy do chmielenia na zimno. Zrobiłem jak w instrukcji : Po 4 dniach burzliwej dodałem chmiel :
Zalałem chmiel gorącą wodą i po 10 minutach wlałem do fermentora i dalej fermentowało.
Pomyślałem,że aby chociaż trochę było czuć chmielu potrzymam tak jeszcze 7 dni . Po 7 dniach(minęło już 11 dni a w instrukcji było napisane by po 8-10 dniach przelewać już do butelek) przelałem na cichą. Było 2 blg z 11 blg początkowych. Po 5 dniach stwierdziłem, że rozleje piwo. Wyszło 1blg - powąchałem i spróbowałem .
Zapach piwa ale smak bardziej jak wino takie alkoholowe mocno.
Czy możliwe żeby przez zbyt długą (jeżeli oczywiście to jest zbyt długo - 7 dni więcej) piwo się "przefermentowało i zrobiło się bardziej alkoholowe zabijając przy tym smak piwa ?
Mam kilka pytań odnośnie czasu fermentacji : Zacząłem robić piwo z brewkita : Bulldog Cortez Gold Mexican Cervesa 3kg w folii + granulat chmielowy do chmielenia na zimno. Zrobiłem jak w instrukcji : Po 4 dniach burzliwej dodałem chmiel :
Zalałem chmiel gorącą wodą i po 10 minutach wlałem do fermentora i dalej fermentowało.
Pomyślałem,że aby chociaż trochę było czuć chmielu potrzymam tak jeszcze 7 dni . Po 7 dniach(minęło już 11 dni a w instrukcji było napisane by po 8-10 dniach przelewać już do butelek) przelałem na cichą. Było 2 blg z 11 blg początkowych. Po 5 dniach stwierdziłem, że rozleje piwo. Wyszło 1blg - powąchałem i spróbowałem .
Zapach piwa ale smak bardziej jak wino takie alkoholowe mocno.
Czy możliwe żeby przez zbyt długą (jeżeli oczywiście to jest zbyt długo - 7 dni więcej) piwo się "przefermentowało i zrobiło się bardziej alkoholowe zabijając przy tym smak piwa ?
Comment