Przefermentowane piwo ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kluska28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

    #1

    Przefermentowane piwo ?

    Witam,

    Mam kilka pytań odnośnie czasu fermentacji : Zacząłem robić piwo z brewkita : Bulldog Cortez Gold Mexican Cervesa 3kg w folii + granulat chmielowy do chmielenia na zimno. Zrobiłem jak w instrukcji : Po 4 dniach burzliwej dodałem chmiel :

    Zalałem chmiel gorącą wodą i po 10 minutach wlałem do fermentora i dalej fermentowało.

    Pomyślałem,że aby chociaż trochę było czuć chmielu potrzymam tak jeszcze 7 dni . Po 7 dniach(minęło już 11 dni a w instrukcji było napisane by po 8-10 dniach przelewać już do butelek) przelałem na cichą. Było 2 blg z 11 blg początkowych. Po 5 dniach stwierdziłem, że rozleje piwo. Wyszło 1blg - powąchałem i spróbowałem .

    Zapach piwa ale smak bardziej jak wino takie alkoholowe mocno.

    Czy możliwe żeby przez zbyt długą (jeżeli oczywiście to jest zbyt długo - 7 dni więcej) piwo się "przefermentowało i zrobiło się bardziej alkoholowe zabijając przy tym smak piwa ?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Nie robiłem tego zestawu i nie znam instrukcji. Chmiel dodawałem do gotowania lub na cichą. Piwo sie nie "przefermentuje" Niech zgadnę, fermentowałeś w 22-23'C ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-01-09, 01:01.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Kluska28
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 19

      #3
      Przez pierwsze 3 dni mogło być w tej temperaturze następnie w 19-20 stopniach. Z instrukcji wynikało, że fermentacja powinna trwać 8-10 dni.

      Zastanawiam się czy dodanie kubka gorącej wody wraz z chmielem mogło wpłynąć na efekt końcowy ?

      Może to wina drożdży ?

      Nie wiem obawiam się, że nie będzie się nadawało do wypicia a dokładniej do wypicia z przyjemnością bo jak mi wyjdzie taki pedritos to będzie tragedia

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Było za ciepło. Jak miałeś 22-23 w pomieszczeniu, to w wiadrze było 25-26. Za ciepło.

        Wlej w butelki, odstaw na 2 tygodnie w ciepłym i miesiąc w zimnym, po tym czasie sprawdź, czy się nadaje do picia. Ja bym sobie wielkich nadziei nie robił, ale kto go tam wie co ci z tej puszki wyjdzie.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • bastion
          Chorwacja, Zadar, Andreje Hebranga 6, Brlog Zadruzna Pivovara.
          bastion
          Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
          Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
          Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...
          2022-09-02, 21:32
        • Jakubdan
          Porada dla nowicjusza
          Jakubdan
          Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
          2021-09-30, 21:16
        • Magyars
          Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
          Magyars
          Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

          50% słód pszeniczny
          50% słód pilzeński
          Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
          Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

          BLG początkowe...
          2019-12-17, 08:06
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...