Słabe nagazowanie portera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #1

    Słabe nagazowanie portera

    Piwa tego nawarzyłem 16.02.2013. Warzelnia wydała pięknie zapowiadającego się portera o BLG 18%. Po fermentacji i leżakowaniu w balonie przez parę miesięcy w końcu nastąpiło butelkowanie. Odbyło się to 10.11.2013 w temperaturze 11StC przy końcowym BLG 3,5-4%. Mając w pamięci ostatnie moje warki gdzie piwo z powodu przegazowania nie dawało się nalewać na 19ltr piwa dodałem rozpuszczonego cukru w ilości 65g.
    Minęły 2 miesiące, piwo sobie leżakuje w temp 5-8StC i na razie jest wyjątkowo słabo nagazowane. Bąbelki prawie są niewyczuwalne, a piany nie ma.
    Pytanie jest takie czy czekać cierpliwie czy coś zaradzić. Dodać do butelek cukru, glukozy...??? Zaznaczam, że piwo w smaku jest bardzo dobre więc nie ma mowy o infekcjach czy zepsuciu. A drożdże to Wyeast Budvar Lager.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Czekaj, nic nie rób, to jest porter a jemu rok leżakowania dobrze zrobi, wtedy będzie już dobrze z gazem.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
      na 19ltr piwa dodałem rozpuszczonego cukru w ilości 65g...
      Dałeś 1,7 g na butelkę piwa. To przynajmniej o pół grama za mało. Liczenie na to, że kiepsko szła fermentacja i zostało dużo cukrów w młodym piwe może być mocno na wyrost. Jeśli chce ci się z tym bawić, to można dodać po 0,7 grama cukru na butelkę bardzo mocno schłodzonego piwa - ale czy to nie będzie kipiało - tego nie wiem. Pewnie będzie.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Ten porter nie dostał nic do refermentacji i też kilka miesięcy postał na cichej:

        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Dałeś 1,7 g na butelkę piwa. To przynajmniej o pół grama za mało. Liczenie na to, że kiepsko szła fermentacja i zostało dużo cukrów w młodym piwe może być mocno na wyrost. Jeśli chce ci się z tym bawić, to można dodać po 0,7 grama cukru na butelkę bardzo mocno schłodzonego piwa - ale czy to nie będzie kipiało - tego nie wiem. Pewnie będzie.
          Żeby nie kipiało to trzeba dodać cukier rozpuszczony w wodzie.

          Ale ja bym nic nie robił, tylko spokojnie poczekał. Z porterem nie ma pośpiechu.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • bumbastic
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 135

            #6
            Dzięki za rady. Najgorsze jest to, że nie wiem czy dam radę wytrzymać tyle czasu. Musiałbym skrzynki gdzieś wywieźć daleko ode mnie aby nie korciło systematyczne sprawdzanie poziomu nagazowania . Ostatnie testy już pochłonęły kilka butelek, a wiele tego Portera w cale nie jest.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Przelej jedno do półlitrowego peta, będziesz mógł nosić cały czas przy sobie i sprawdzać nagazowanie nawet co 10 sekund.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2014-01-10, 12:46.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Mar11111
                Początki z brewkitem...
                Mar11111
                Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                2024-04-20, 14:46
              • Javox
                Jędrzejów, Argus Lager
                Javox
                Kod LB (Jędrzejów)

                Zawartość alko 6.0%

                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                Lacing - coś było.
                Gaz - średni.
                Barwa - złoto.
                Aromat - prawie nic, chyba mini zbożowość.
                Smak - słodkawe, płone, płaskie, wodnista gorzkawa...
                2024-07-31, 16:29
              • o2w5n778
                Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                o2w5n778
                Cześć!
                Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                2018-05-04, 21:05
              • dadek
                Rumunia, Timişoara, Strada Gheorghe Doja 12, Mayerhoff Brauerei
                dadek
                Pomimo szumnej nazwy zawiedzie się ten kto spodziewa się znaleźć tu browar. To po prostu nieduża knajpka w narożu starej stylowej kamienicy w odległości kilku minut jazdy tramwajem (3 przystanki) z głównego dworca kolejowego Timişoara Nord.
                Knajpka mieści zaledwie 5 niedużych stolików,...
                2023-11-01, 19:58
              • Prusak
                Balans, Kurpiowskie Porter
                Prusak
                Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
                2023-03-24, 01:45
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...