Czy ustawienie fermentora na burzliwa w sypialni może mieć jakiś wpływ na zdrowie z racji wydzielanego się dwutlenku węgla? Czy raczej ilości jakie się wydzielają są nieszkodliwe?
Fermentacja w sypialni
Collapse
X
-
Miałem tak na początku swojej przygody z piwowarstwem. Ilość nie była duża do 10 litrów i żyję. Ale ja śpię przy uchylonym oknie. Choć jak obejrzałem film "Młode Wino" / "Bobule" to się trochę przeraziłem i wyniosłem fermentor do kuchni.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-01-09, 23:07. -
Ostatnia zmiana dokonana przez ksieciuniu; 2014-01-10, 13:43.Comment
-
Nie odważyłem się, żeby to trzymać w sypiali, życie mi miłe … z żoną śpię …Comment
-
Piwo to moje paliwo :)Comment
-
-
ps Może zamiast rurki włożyć wężyk i wyprowadzić za okno„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
-
-
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
-
-
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
-
-
-
Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)
50% słód pszeniczny
50% słód pilzeński
Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition
BLG początkowe...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment