Fermentacja 10l brzeczki w 35l fermentatorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HokusProkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 70

    #1

    Fermentacja 10l brzeczki w 35l fermentatorze

    Wpadł mi do głowy pewien pomysł. W domu posiadam największy gar 20l, a wiec pomyślałem żeby warzyć piwo z zacieraniem na docelowe warki 10l (kolejny plus bo małe warki mógłbym warzyć częściej). Z tym że posiadam standardowe fermentatory 35l.
    Obawiam się że podczas cichej fermentacji drożdże wytworzą za mało CO2 aby skutecznie przykryć i odizolować brzeczkę od powietrza.
    Czy moje obawy są słuszne, czy panikuję niepotrzebnie ? Ktoś tak robi?

    Bo z kolei z drugiej strony, na cichej w brzeczce znajduje się już alkohol i będę chmielił na zimno i bakterie takiego środowiska raczej nie lubią, a fermentator i tak jest przykryty pokrywką.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Ja tak robiłem kilkanaście warek. Piwo było niewybitne bo piwowarem jestem niewybitnym i przejście na "normalne" warki niewiele zmieniło

    A w 20 litrowym garnku możesz śmiało robić 15-17 litrowe warki.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      W liroyu są wiadra 12-13l z pokrywkami za jakieś 10zł
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        W liroyu są wiadra 12-13l z pokrywkami za jakieś 10zł
        Bardzo dobre, portera w nich leżakowałem
        W casto też są.

        Comment

        • HokusProkus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.09
          • 70

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          W liroyu są wiadra 12-13l z pokrywkami za jakieś 10zł
          I te wiaderka mają oczywiście te całe atesty do kontaktu z żywnością?

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19291

            #6
            W którymś z nich widziałem nawet kwadratowe z atestem (PlastTeamu) w sam raz do lodówki. Niestety bez zamknięcia hermetycznego.
            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-01-10, 12:35.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus
              W domu posiadam największy gar 20l, a wiec pomyślałem żeby warzyć piwo z zacieraniem na docelowe warki 10l (kolejny plus bo małe warki mógłbym warzyć częściej)..
              Przejdzie ci. Lepiej zainwestuj jak najszybciej w duży gar, najlepiej czterdziestolitrowy. to, że warka jest połowę mniejsza nie oznacza, że jest połowę mniej roboty - właściwie roboty i czasu trzeba poświęcić niemal tyle samo.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus
              I te wiaderka mają oczywiście te całe atesty do kontaktu z żywnością?
              Nie ma znaczenia. Z cyjanku nie są.

              Comment

              • HokusProkus
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.09
                • 70

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                ... to, że warka jest połowę mniejsza nie oznacza, że jest połowę mniej roboty - właściwie roboty i czasu trzeba poświęcić niemal tyle samo.
                Tak, zgadzam się. Ale na początku chcę podjąć ten trud. Dzięki temu będę mógł warzyć częściej, szlifować warsztat, eksperymentować, kombinować i porównywać wyniki. A jak coś spi... zawalę to mniejsze straty będą. A gar i tak już szukam

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.10
                  • 335

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  W liroyu są wiadra 12-13l z pokrywkami za jakieś 10zł
                  Anteks moæesz podać linka do tych pojemników

                  Comment

                  • Gość

                    #10
                    Warzenie 10 litrów jest mało opłacalne, bo jak pisze Krzysiu roboty tyle samo, a piwa mało. W 20 litrowym garze spokojnie możesz zrobić warkę 20 litrową, po prostu celujesz w 17 litrów z większym blg, po czym do samej fermentacji dolewasz wody, jest to zawsze jakiś kompromis.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus
                      I te wiaderka mają oczywiście te całe atesty do kontaktu z żywnością?
                      Moje posiada
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
                        Anteks moæesz podać linka do tych pojemników


                        Podleć do Swadzimia, stoja przy kasach lub na farbach. Nie zapomnij o dekielkach, kupuje się osobno
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          Dzieki anteks z Tarnowa Podgórnego do Swadzimia żabi skok wiec chyba sie zaopatrze :P

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • SielskieWzgorze
                            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                            SielskieWzgorze
                            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                            ...
                            2024-02-19, 09:28
                          • dadek
                            Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                            dadek
                            Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                            2025-01-12, 18:42
                          • dadek
                            Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                            dadek
                            Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                            2023-09-30, 00:34
                          • Grbuy
                            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                            Grbuy
                            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                            2023-11-30, 20:57
                          • dadek
                            Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                            dadek
                            Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                            2023-11-22, 05:14
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...