Wpadł mi do głowy pewien pomysł. W domu posiadam największy gar 20l, a wiec pomyślałem żeby warzyć piwo z zacieraniem na docelowe warki 10l (kolejny plus bo małe warki mógłbym warzyć częściej). Z tym że posiadam standardowe fermentatory 35l.
Obawiam się że podczas cichej fermentacji drożdże wytworzą za mało CO2 aby skutecznie przykryć i odizolować brzeczkę od powietrza.
Czy moje obawy są słuszne, czy panikuję niepotrzebnie ? Ktoś tak robi?
Bo z kolei z drugiej strony, na cichej w brzeczce znajduje się już alkohol i będę chmielił na zimno i bakterie takiego środowiska raczej nie lubią, a fermentator i tak jest przykryty pokrywką.
Obawiam się że podczas cichej fermentacji drożdże wytworzą za mało CO2 aby skutecznie przykryć i odizolować brzeczkę od powietrza.
Czy moje obawy są słuszne, czy panikuję niepotrzebnie ? Ktoś tak robi?
Bo z kolei z drugiej strony, na cichej w brzeczce znajduje się już alkohol i będę chmielił na zimno i bakterie takiego środowiska raczej nie lubią, a fermentator i tak jest przykryty pokrywką.
Comment