Czy trzeba filtrować chmieliny?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Uważaj bo po takich komentarzach znowu sobie stąd pójdzie.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #17
      Zmierzyłem gęstosć, jest niecałe 3 przy początkowym 11,5 (wb-06). Widok płyty brzeczki zrobił na mnie duże wrażenie - pełno drożdży i chmielu więc juz wiem mniej wiecej co mnie czeka za tydzień. W smaku piwo kwaskowe, co trochę mnie martwi.
      Dysponuję wężykiem z biowinu z taką szklaną końcówką, która ma trochę mniejszą średnicę niż "wężyk właścicwy" i liczę na to, że to trochę pomoże przy przelewaniu do rozlewu. Czy ma jakis sens zbieranie tej zawiesiny chmielowo-drożdżowej z wierzchu wypażoną łyżką?
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #18
        A weź to przelej z wiadra do wiadra przez sitko kuchenne i zostaw kilka dni aż się wyklaruje. Tak zrobiłem dobre kilkadziesiąt warek chmielonych szyszką i nic złego się nie stało.
        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-01-18, 10:20.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • EzEt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.03
          • 156

          #19
          Nie wiem, czy jestem na razie gotowy na takie ryzykanckie podejście ale dzięki za radę. Jak będzie szło opornie, to pewnie skorzystam
          https://www.facebook.com/browarbaluty/

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • VidiBob
            Piana a brak wyraźnej fermentacji
            VidiBob
            Dzień dobry,
            zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
            2022-05-19, 14:36
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 21:07
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 21:09
          • pegazus300
            3 dzień fermentacji
            pegazus300
            Hej. Właśnie fermentuje moje pierwsze piwo. Po 24 godzinach od zadania drożdży nastąpił kilminacyjny moment, w którym rurka bulgotała z częstotliwością raz na pół sekundy. Dzisiaj (60 h fermentacji) bulgocze raz na 4-5 sekund. Czy tak szybki spadek szybkości fermentacji jest normalny?...
            2018-04-09, 12:41
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...