Czy trzeba filtrować chmieliny?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Uważaj bo po takich komentarzach znowu sobie stąd pójdzie.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #17
      Zmierzyłem gęstosć, jest niecałe 3 przy początkowym 11,5 (wb-06). Widok płyty brzeczki zrobił na mnie duże wrażenie - pełno drożdży i chmielu więc juz wiem mniej wiecej co mnie czeka za tydzień. W smaku piwo kwaskowe, co trochę mnie martwi.
      Dysponuję wężykiem z biowinu z taką szklaną końcówką, która ma trochę mniejszą średnicę niż "wężyk właścicwy" i liczę na to, że to trochę pomoże przy przelewaniu do rozlewu. Czy ma jakis sens zbieranie tej zawiesiny chmielowo-drożdżowej z wierzchu wypażoną łyżką?
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3490

        #18
        A weź to przelej z wiadra do wiadra przez sitko kuchenne i zostaw kilka dni aż się wyklaruje. Tak zrobiłem dobre kilkadziesiąt warek chmielonych szyszką i nic złego się nie stało.
        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-01-18, 10:20.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • EzEt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.03
          • 156

          #19
          Nie wiem, czy jestem na razie gotowy na takie ryzykanckie podejście ale dzięki za radę. Jak będzie szło opornie, to pewnie skorzystam
          https://www.facebook.com/browarbaluty/

          Comment

          Przetwarzanie...
          X