Czy trzeba filtrować chmieliny?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

    Czy trzeba filtrować chmieliny?

    Właśnie skończyłem warzyć pszeniczne i miałem pomysł na to aby sprawnie odfiltrować szyszki od brzeczki używając takiego zmywaka ze stali nierdzewnej zamontowanego na końcu wężyka z biowinu z pompką.

    Koniec końców zmywak musiałem wyławiać z brzeczki a całą gorącą zawartosć gara w przypływie paniki przelałem do fermentarora z całym chmielem - teraz się chłodzi.

    W związku z powyższym mam pytanie. Czy obecnosć chmielu w fermentatorze podczas fermentacji to jest coś co piwo dyskwalifikuje na starcie? Czy cos może z tego wyjść? Eksperymentować, czy ruszyć do sklepu po drugi fermentator?
    https://www.facebook.com/browarbaluty/
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    #2
    W fermentorze, a nie fermentatorze. Ja nie filtruję przy zlewaniu do fermentora i żyję - piwo ludzie chwalą i ja sam również. Co do samej fermentacji to przebiegnie ona napewno i będzie prawidłowa - czy raczej, nie bedziesz miał problemu z powodu obenocści chmielu. Zastanawiam się, czy to nie jest nawet korzystniejsze w początkowym etapie fermentacji, ze względu na właściwości antyseptyczne chmielu. Podsumowując - jak dla mnie zachowaj spokój. Przelej z burzliwej na cichą, nawet na 2-3 dni, przy samym przelewaniu znaczna część chmielin pozostanie w poprzednim fermentorze. Cicha wpłynie na klarowność piwa - poza tym robisz pszeniczniaka, więc tak bardzo klaronowścią się nie ma co przejmować.

    Comment

    • Komar_Pafnucy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.08
      • 1114

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy obecnosć chmielu w fermentatorze podczas fermentacji to jest coś co piwo dyskwalifikuje na starcie?
      Absolutnie nie. Zdarzają się nawet browary komercyjne, które chmielą na zimno już w trakcie fermentacji, a nie dopiero na leżaku.
      Last edited by Komar_Pafnucy; 2014-01-10, 15:31.

      Multitap Crawl
      Multitap Crawl na Facebook

      "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
      Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Chmiel jak chmiel, ale te wszystkie osady po gotowaniu już nie są takie fajne.

        Comment

        • EzEt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.03
          • 156

          #5
          Dzięki za rady. Zostawiam w fermentorze w takim razie.
          https://www.facebook.com/browarbaluty/

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Do szyszek używamy siatek. Granulat można sypać luzem. Pozostawianie gorących osadów to błąd.

            Ciekaw jestem jak ty później zdekantujesz to piwo z tym,i szyszkami. Powodzenia. Nerwów stracisz dużo.

            No ale, przed robotą się czyta.
            Last edited by jacer; 2014-01-10, 15:40.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Komar_Pafnucy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.08
              • 1114

              #7
              A swoją drogą, to drugi fermentor sie przyda. Przed rozlewem wypadałoby jednak oddzielić te chmielowe farfocle żeby nie pływały w butelkach.

              Proponuję na cichą, albo przed samym rozlewem, przelać to do drugiego fermentora przez gazę.

              Multitap Crawl
              Multitap Crawl na Facebook

              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                Absolutnie nie. Zdarzają się nawet browary komercyjne, które chmielą na zimno już w trakcie fermentacji, a nie dopiero na leżaku.
                pszenice też?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • EzEt
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.03
                  • 156

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do szyszek używamy siatek. Granulat można sypać luzem. Pozostawianie gorących osadów to błąd.

                  Ciekaw jestem jak ty później zdekantujesz to piwo z tym,i szyszkami. Powodzenia. Nerwów stracisz dużo.

                  No ale, przed robotą się czyta.
                  Pomysł mam taki aby zostawić piwo na 2 tyg. fermentacji, natępnie przelać do fermentora z kranikiem (taki mam ale nie używam do fermentacji) i rozlac do butelek. Mam nadzieje, że do tego czasu wszystko już osiądzie spokojnie na dnie.
                  https://www.facebook.com/browarbaluty/

                  Comment

                  • Komar_Pafnucy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.08
                    • 1114

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    pszenice też?
                    Tak. Amerykańską.

                    Multitap Crawl
                    Multitap Crawl na Facebook

                    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Ale czym to chcesz przelać? Kubkiem? Jeżeli wężykiem to szyszki będą zaciągane i będą zatykać wężyk.

                      Sprawdziłem to na sobie, więc uwierz, czeka cię masakra.
                      Last edited by jacer; 2014-01-10, 15:49.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Komar_Pafnucy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.08
                        • 1114

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ale czym to chcesz przelać? Kubkiem? Jeżeli wężykiem to szyszki będą zaciągane i będą zatykać wężyk.

                        Sprawdziłem to na sobie, więc uwierz, czeka cię masakra.
                        Lekka.

                        Ten kubek, jeśli dobrze zdezynfekowany, to nie jest taki zły pomysł, albo rondel. Do tego gaza nałożona na docelowy fermentor. Niezła partyzantka ale myślę, że da radę. Lepiej tak niż wężykiem.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pomysł mam taki aby zostawić piwo na 2 tyg. fermentacji, natępnie przelać do fermentora z kranikiem (taki mam ale nie używam do fermentacji) i rozlac do butelek. Mam nadzieje, że do tego czasu wszystko już osiądzie spokojnie na dnie.
                        Proponuję to zrobić najdalej po tygodniu, a jeżeli dalej będzie fermentować, to zostawić jeszcze na cichą.
                        Szyszki na dnie to chyba za bardzo nie osiądą...
                        Last edited by Komar_Pafnucy; 2014-01-10, 15:59.

                        Multitap Crawl
                        Multitap Crawl na Facebook

                        "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                        Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP Wyświetlenie odpowiedzi
                          ze względu na właściwości antyseptyczne chmielu...
                          To dla mnie nowość - jakie właściwości antyseptyczne mają wygotowane szyszki chmielu?

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                            Lekka.

                            Ten kubek, jeśli dobrze zdezynfekowany, to nie jest taki zły pomysł, albo rondel. Do tego gaza nałożona na docelowy fermentor. Niezła partyzantka ale myślę, że da radę. Lepiej tak niż wężykiem.



                            Proponuję to zrobić najdalej po tygodniu, a jeżeli dalej będzie fermentować, to zostawić jeszcze na cichą.
                            Szyszki na dnie to chyba za bardzo nie osiądą...
                            Przelewanie kubeczkiem nie odfermentowanego piwa To zgodne z duchem?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Komar_Pafnucy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.08
                              • 1114

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Przelewanie kubeczkiem nie odfermentowanego piwa To zgodne z duchem?
                              To zależy, czy chodzi o ducha craft, czy ducha KRAFTU. Czy jakoś tak.
                              Na szczęście jedyna osoba, która jest w stanie odpowiedzieć na twoje pytanie, jest już z nami na forum.

                              Multitap Crawl
                              Multitap Crawl na Facebook

                              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X