Uważaj bo po takich komentarzach znowu sobie stąd pójdzie.
Czy trzeba filtrować chmieliny?
Collapse
X
-
-
Zmierzyłem gęstosć, jest niecałe 3 przy początkowym 11,5 (wb-06). Widok płyty brzeczki zrobił na mnie duże wrażenie - pełno drożdży i chmielu więc juz wiem mniej wiecej co mnie czeka za tydzień. W smaku piwo kwaskowe, co trochę mnie martwi.
Dysponuję wężykiem z biowinu z taką szklaną końcówką, która ma trochę mniejszą średnicę niż "wężyk właścicwy" i liczę na to, że to trochę pomoże przy przelewaniu do rozlewu. Czy ma jakis sens zbieranie tej zawiesiny chmielowo-drożdżowej z wierzchu wypażoną łyżką?
Comment
-
-
A weź to przelej z wiadra do wiadra przez sitko kuchenne i zostaw kilka dni aż się wyklaruje. Tak zrobiłem dobre kilkadziesiąt warek chmielonych szyszką i nic złego się nie stało.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-01-18, 10:20."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Nie wiem, czy jestem na razie gotowy na takie ryzykanckie podejście ale dzięki za radę. Jak będzie szło opornie, to pewnie skorzystam
Comment
-
Comment