Pierwsza "poważna" warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebek_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 148

    Pierwsza "poważna" warka

    Jak do tej pory udało mi się uwarzyć już dwie warki z brewkitów, jednak chciałbym zabrać się za poważne piwowarstwo od etapu zacierania, w związku z tym czy któryś z bardziej doświadczonych Kolegów i Koleżanek mógłby podzielić się jakąś w miarę prostą recepturą na pierwsze poważne piwo? By samo przygotowanie nie było bardzo skomplikowane, a efekt zadowalający. Generalnie jeśli chodzi o moje gusta to najbardziej odpowiada mi pszeniczniak, ale i dobrym ciemnym piwkiem również nie pogardzę No chyba, że jasne pełne jest najlepszym wyborem na pierwsze udane piwo?
    Piwo to moje paliwo :)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Zacierane zestawy surowców Centrum Piwowarstwa to wielokrotnie sprawdzone w bojach receptury. Zestawy zawierają odważone surowce wg danej receptury oraz szczegółową dla danego zestawu instrukcję warzenia. Zostawiamy dobór drożdży piwowarowi - polecane szczepy znajdują się na stronie pr

    Masz mozliwości warzyć dolniaki?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-01-13, 15:23.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Makiwara
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 2

      #3
      Też jestem przed pierwszą warką z zacieraniem i na początek wybrałem Pale Ale. Recepturę można łatwo odszukać. Życzę powodzenia

      Comment

      • sebek_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.11
        • 148

        #4
        A co myslicie o Kolschu ? http://www.browar.biz/centrumpiwowar...koelsch_11_blg
        Piwo to moje paliwo :)

        Comment

        • sebek_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.11
          • 148

          #5
          Ewentualnie Belgijskie Pale Ale ?
          Piwo to moje paliwo :)

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.10
            • 335

            #6
            Ostatnia moje zacieranie to zestaw z CP Belgian Pale Ale, wszystko poszło gładko ladny słodowy zapach podczas zacierania.

            Comment

            • sebek_
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.11
              • 148

              #7
              Chyba jednak zdecyduję się na BPA, piłem ostatnio Palma i dobrze go wspominam zobaczymy czy wyjdzie w miarę podobnie
              Piwo to moje paliwo :)

              Comment

              • sebek_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.11
                • 148

                #8
                Czy stosując takie proporcje jak w tej recepturze:


                otrzymam coś w stylu Speciale Palm czy raczej bardziej w deseń klasycznego IPA, owocowo - kwiatowego? Bardziej mi zależy by było podobne do Speciale Palm, co ewentualnie zmodyfikować?
                Piwo to moje paliwo :)

                Comment

                Przetwarzanie...
                X