PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • warzyciel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 15

    PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki

    Witam,

    Zapraszam wszystkich domowych piwowarów do pobrania mojego arkusza kalkulacyjnego PPPP za pomocą, którego:
    • Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Strzegom, Weyermann® oraz dodatki niesłodowane
    • Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania
    • Obliczysz ilość potrzebnego chmielu dla danego gatunku piwa
    • Obliczysz czas i koszt wykorzystania energii do produkcji piwa
    • Obliczysz temperaturę zacierania
    • Przeliczysz wskazania refraktometru
    • Przeliczysz jednostki i wykorzystasz inne pomocne formuły
    • Poznasz właściwości drożdży Fermentis


    Wypełniasz tylko żółte pola i wszystko samo się liczy.

    Plik do pobrania pod adresem (rejestracja nie jest wymagana):

    PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


    Pozdrawiam
    Warzyciel - Daniel
  • warzyciel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 15

    #2
    Aktualizacja - PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki

    Witam,

    Aktualizacja mojego arkusza do wersji 1.5 jest już dostępna. Pojawiła się bardzo przydatna funkcja:

    Zakładka "Ekstrakt" - obliczanie % ekstraktu w brzeczce ze składników fermentowalnych

    Dodałem również słody Weyermann®: CARABELGE®, Orkiszowy, Żytni jasny

    Zapraszam do pobierania:
    PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


    Pozdrawiam
    Warzyciel - Daniel

    Comment

    • HokusProkus
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.09
      • 70

      #3
      Do kolejnej wersji proponuję oszacowanie koloru piwa na podstawie użytych surowców.

      Comment

      • dominik_walkowiak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.10
        • 335

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus Wyświetlenie odpowiedzi
        Do kolejnej wersji proponuję oszacowanie koloru piwa na podstawie użytych surowców.
        Przyklejam sie do prośby

        Comment

        • warzyciel
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.10
          • 15

          #5
          Oczywiście taka funkcja jest w planie. Choć jest to chyba najtrudniejszy temat do ugryzienia. Wiele popularnych formuł, nie daje satysfakcjonujących wyników. Muszę to jeszcze przemyśleć i przelać na "arkusz".

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Policzenie MCU jest proste, później tylko trzeba wybrać odpowiednią formułę. Beer Engine Grahama Wheelera liczy jak dla mnie najlepiej, ale nie wiem jakiej formuły używa.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • warzyciel
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.10
              • 15

              #7
              Aktualizacja - PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki

              Witam,

              Arkusz PPPP został zaktualizowany do wersji 1.6
              • Dodano wszystkie słody firmy Optima z Poznania
              • W zakładce Chmielenie zwiększono ilość pozycji do obliczeń z 4 do 6

              Zapraszam do pobierania:

              PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


              Pozdrawiam
              Warzyciel - Daniel

              Comment

              • warzyciel
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.10
                • 15

                #8
                Witam,

                Arkusz PPPP został zaktualizowany do wersji 1.7
                • Dodano nowe słody Optima
                • Dodano podstawowe słody IREKS
                • Uaktualniono parametry słodu Bruntál

                PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


                Pozdrawiam
                Warzyciel - Daniel

                Comment

                • mm1985
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.04
                  • 30

                  #9
                  Świetna robota, prosty i czytelny kalkulator! Dzięki, tego potrzebowałem :-)

                  Comment

                  • warzyciel
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.10
                    • 15

                    #10
                    Witam,

                    Arkusz PPPP został zaktualizowany do wersji 1.8
                    • Dodano nowe produkty Optima: słód wiedeński, słód barwiący czekoladowy, jęczmień prażony, pszenicę prażoną.
                    • Uaktualniono parametry ekstraktu i koloru produktów Optima dla zbioru 2014.
                    • Dodano drożdże Fermentis: safale k-97, safbrew abbaye, saflager s-189.
                    • Dodano nowe przykłady wykorzystania drożdży Fermentis w piwach z browarów rzemieślniczych.
                    • W związku z nowymi przepisami, w zakładce Energia zmieniono jednostkę rozliczeniową gazu ziemnego z m3 na kWh.


                    PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


                    Pozdrawiam
                    Warzyciel - Daniel

                    Comment

                    • warzyciel
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.10
                      • 15

                      #11
                      Witajcie,

                      Udostępniłem do pobrania jubileuszową 10 wersję PPPP z numerkiem 1.9. Z nowości:
                      • Dodano słód żytni z Optimy
                      • Dodano produkty Weyermann®: CARAFOAM®, Abbey, CARABOHEMIAN®, Special W®, Owsiany, Orkiszowy czekoladowy, Żytni ciemny, Żytni CARARYE®, Żytni czekoladowy, Żyto prażone
                      • Pozycja Weyermann® Pszenica prażona-czekoladowa została rozdzielona na dwa produkty: Pszeniczny czekoladowy, Pszenica prażona
                      • Uaktualniono dane ekstraktu i koloru produktów Weyermann® dla zbioru 2014


                      Jak zawsze do pobrania pod poniższym linkiem:

                      PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


                      Pozdrawiam
                      Daniel - Warzyciel

                      Comment

                      • warzyciel
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.10
                        • 15

                        #12
                        Witam,

                        Wersja 2.0 już do pobrania. Jedna długo oczekiwana nowość:

                        Możliwość obliczania koloru brzeczki piwnej w zakładce Barwa

                        Zapraszam do pobierania:

                        PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


                        Pozdrawiam
                        Daniel - Warzyciel

                        Comment

                        • warzyciel
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.10
                          • 15

                          #13
                          Witam,

                          Wersja 2.1 już do pobrania.

                          Uaktualniono dane ekstraktu i koloru produktów Bruntál, Optima, Strzegom dla zbioru 2014

                          Zapraszam do pobierania:

                          PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


                          Pozdrawiam
                          Daniel - Warzyciel

                          Comment

                          • Pkapka
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.08
                            • 24

                            #14
                            Świetny pomysł, korzystam, dziękuję. Dodatkowa zakładka "Magazyn" pomogłaby zapanować nad zasobami surowców.

                            Comment

                            • warzyciel
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.10
                              • 15

                              #15
                              Witam,

                              Wersja 2.2 już do pobrania.

                              Dodałem słody Brewferm.

                              PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...


                              Pozdrawiam
                              Daniel

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X