Pytanie odnośnie idei fft... który z czynników powoduje pełne odfermentowanie piwa w ciągu 3 dni? wyższa temperatura fermentacji próbki? Wyczytałem, ze próbka powinna stać w "ciepłym"czyli rozumiem, że w temp. wyższej o kilka stopni od fermentatora. Pytam ponieważ czytałem, że ludzie robią fft w tej samej temp. co fermentacja. Wiec skąd pewność, że piwo w pełni odfermentuje w tak krótkim czasie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to proporcjonalnie większa ilość droźdzy w próbce niż w fermentatorze.
test fft
Collapse
X
-
Temperatura ma być optymalna dla drożdży, a nie dla piwa, czyli wyższa. 26-28 stopni.
-
-
Dla każdych drożdży optymalna temperatura to ok. 32-35 stopni. Dla drożdży, nie dla piwa.
Comment
-
-
W psim języku -> http://braukaiser.com/wiki/index.php...t_Ferment_Test
Autor zaleca temperaturę "powyżej 20 stopni", ale przy jednoczesnym napowietrzaniu lub natlenianiu fft i z założeniem że później będzie się robić test smaku i zapachu. Ja sobie te testy odpuszczam, napowietrzam tylko na początku i robię w znacząco wyższej temperaturze, ok. 26 stopni. Nie mam możliwości utrzymywania próbki przez taki czas w temperaturze ok. 30 stopni.
Comment
-
-
Potrząsać nie trzeba, bo to nie ma żadnego wpływu na aktywność drożdży. Temperatura i natlenienie to główne czynniki - wyższa temperatura przyśpiesza metabolizm, a dostęp do tlenu uaktywnia namnażanie drożdży.
Tu nie ma co kombinować, tylko trzymać w cieple. Trzeba pamiętać, że przy fermentacji wydziela się nieco ciepła, więc w dużym wiadrze temperatura będzie nieco wyższa, niż w cylindrze, wyeksponowanym na tę samą temperaturę otoczenia. Aby tego uniknąć, należy w pomieszczeniu znaleźć miejsce o najwyższej temperaturze. U mnie w kuchni różnice sięgają nawet 3 stopni C (przy wymiarach pomieszczenia ok. 5,4 x 3 x 2,5 m).
Comment
-
-
Myślałem o potrząsaniu w celu dodatkowego natlenienia, a co za tym idzie pobudzenia droźdzy do szybszej pracy. W moim przypadku fermentacja odbedzie się w temp. około 16-17 (koelsch), a fft w ok 24. Takimi warunkami dysponuję.Ostatnia zmiana dokonana przez rozoliani6; 2014-01-16, 13:33.
Comment
-
-
Powierzchnia cieczy w menzurce jest tak niewielka, że nawet potrząsanie nie pomoże. Ponadto nad powierzchnią unosi się dwutlenek węgla, który skutecznie odcina dostęp tlenu. Brzeczkę natlenia się przed zadaniem drożdżami lub za pomocą zwykłego przelewania już w trakcie fermentacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziPotrząsać nie trzeba, bo to nie ma żadnego wpływu na aktywność drożdży. Temperatura i natlenienie to główne czynniki - wyższa temperatura przyśpiesza metabolizm, a dostęp do tlenu uaktywnia namnażanie drożdży.
Tu nie ma co kombinować, tylko trzymać w cieple. Trzeba pamiętać, że przy fermentacji wydziela się nieco ciepła, więc w dużym wiadrze temperatura będzie nieco wyższa, niż w cylindrze, wyeksponowanym na tę samą temperaturę otoczenia. Aby tego uniknąć, należy w pomieszczeniu znaleźć miejsce o najwyższej temperaturze. U mnie w kuchni różnice sięgają nawet 3 stopni C (przy wymiarach pomieszczenia ok. 5,4 x 3 x 2,5 m).
Comment
-
Comment