Pytanie odnośnie idei fft... który z czynników powoduje pełne odfermentowanie piwa w ciągu 3 dni? wyższa temperatura fermentacji próbki? Wyczytałem, ze próbka powinna stać w "ciepłym"czyli rozumiem, że w temp. wyższej o kilka stopni od fermentatora. Pytam ponieważ czytałem, że ludzie robią fft w tej samej temp. co fermentacja. Wiec skąd pewność, że piwo w pełni odfermentuje w tak krótkim czasie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to proporcjonalnie większa ilość droźdzy w próbce niż w fermentatorze.
test fft
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Temperatura ma być optymalna dla drożdży, a nie dla piwa, czyli wyższa. 26-28 stopni. -
Czyli rozumiem,ze dla droźdzy dla których zalecana temp. to 16-25. Fermentację przeprowadzam np. w 20, a fft w 25-26?Comment
-
Dla każdych drożdży optymalna temperatura to ok. 32-35 stopni. Dla drożdży, nie dla piwa.Comment
-
To jaki jest cel robienia fft w tej samej temp. Co fermentujące piwo? Przecież na logikę droźdze bedą przrerabiać cukry z ta samą prędkością w próbce jak i fermentatorze.Comment
-
Dziwi fakt, że piszą to ludzie mający po kilkadziesiąt warek na koncie. Czy na próbkę około 0,25l wystarczy pozostałość po rehydratyzowanych droźdzach? Powiedzmy ok. pół łyżeczki?Comment
-
-
W psim języku -> http://braukaiser.com/wiki/index.php...t_Ferment_Test
Autor zaleca temperaturę "powyżej 20 stopni", ale przy jednoczesnym napowietrzaniu lub natlenianiu fft i z założeniem że później będzie się robić test smaku i zapachu. Ja sobie te testy odpuszczam, napowietrzam tylko na początku i robię w znacząco wyższej temperaturze, ok. 26 stopni. Nie mam możliwości utrzymywania próbki przez taki czas w temperaturze ok. 30 stopni.Comment
-
Pies wspomina o ilosci droźdzy 5-10 razy wiekszej niż w fermentorze (oczywiście chodzi o proporcje) Głównie o to info mi chodziło. Będę potrząsał próbką co jakiś, możliwie najwyższa temperatura pokojowa i myślę że starczy. Jeszcze raz dziękiComment
-
Potrząsać nie trzeba, bo to nie ma żadnego wpływu na aktywność drożdży. Temperatura i natlenienie to główne czynniki - wyższa temperatura przyśpiesza metabolizm, a dostęp do tlenu uaktywnia namnażanie drożdży.
Tu nie ma co kombinować, tylko trzymać w cieple. Trzeba pamiętać, że przy fermentacji wydziela się nieco ciepła, więc w dużym wiadrze temperatura będzie nieco wyższa, niż w cylindrze, wyeksponowanym na tę samą temperaturę otoczenia. Aby tego uniknąć, należy w pomieszczeniu znaleźć miejsce o najwyższej temperaturze. U mnie w kuchni różnice sięgają nawet 3 stopni C (przy wymiarach pomieszczenia ok. 5,4 x 3 x 2,5 m).Comment
-
Myślałem o potrząsaniu w celu dodatkowego natlenienia, a co za tym idzie pobudzenia droźdzy do szybszej pracy. W moim przypadku fermentacja odbedzie się w temp. około 16-17 (koelsch), a fft w ok 24. Takimi warunkami dysponuję.Ostatnia zmiana dokonana przez rozoliani6; 2014-01-16, 13:33.Comment
-
Powierzchnia cieczy w menzurce jest tak niewielka, że nawet potrząsanie nie pomoże. Ponadto nad powierzchnią unosi się dwutlenek węgla, który skutecznie odcina dostęp tlenu. Brzeczkę natlenia się przed zadaniem drożdżami lub za pomocą zwykłego przelewania już w trakcie fermentacji.Comment
-
Potrząsać nie trzeba, bo to nie ma żadnego wpływu na aktywność drożdży. Temperatura i natlenienie to główne czynniki - wyższa temperatura przyśpiesza metabolizm, a dostęp do tlenu uaktywnia namnażanie drożdży.
Tu nie ma co kombinować, tylko trzymać w cieple. Trzeba pamiętać, że przy fermentacji wydziela się nieco ciepła, więc w dużym wiadrze temperatura będzie nieco wyższa, niż w cylindrze, wyeksponowanym na tę samą temperaturę otoczenia. Aby tego uniknąć, należy w pomieszczeniu znaleźć miejsce o najwyższej temperaturze. U mnie w kuchni różnice sięgają nawet 3 stopni C (przy wymiarach pomieszczenia ok. 5,4 x 3 x 2,5 m).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich forumowiczów,
Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...
Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment