Pierwsze zacieranie proszę o pomac

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klusek1712
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 29

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
    To jak głęboko piwo odfermentuje zależy w dużej mierze od sposobu zacierania - a sam pisałeś, że były kłopoty z utrzymaniem temperatury na odpowiednim poziomie i że nie zrobiłeś próby jodowej. Jest duża szansa, że scukrzenie było niepełne, że zawarte w słodzie enzymy nie zdąrzyły zdegradować dużej części skrobi do cukrów fermentowalnych. Nic się nie stanie, po prostu piwo będzie miało mniej alkoholu, i będzie miało dość duży ekstrakt końcowy. Skoro doświadczeni piwowarzy polecają zlewać na cichą, ja bym zlewał na cichą. I dać mu spokój, temu piwu, niech drożdże dojedzą to co mają dojeść
    ok dzięki o to mi chodziło

    Comment

    • klusek1712
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 29

      #17
      No i lipa piwo na fermentacji burzliwej miało dość fajny smak dzisiaj miałem już butelkować ale chyba nic z tego bo smak zmienił się na kwaśny chyba zostaje zlew.

      Comment

      • klusek1712
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 29

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klusek1712 Wyświetlenie odpowiedzi
        No i lipa piwo na fermentacji burzliwej miało dość fajny smak dzisiaj miałem już butelkować ale chyba nic z tego bo smak zmienił się na kwaśny chyba zostaje zlew.
        dodam że blg dalej jest 5

        Comment

        • HokusProkus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.09
          • 70

          #19
          Lekko kwaśne, czy kwach taki że szczenę wykręca?? Może to tylko smaczek "zielonego" piwa?

          Comment

          • klusek1712
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.01
            • 29

            #20
            ciężko mi powiedzieć bo nigdy nie próbowałem zepsutego piwa na 100% smak się bardzo zmienił przez tydzień ( na gorszy) nie wiem czy jest sens przelewać do butelek.

            Comment

            • HokusProkus
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.09
              • 70

              #21
              A wytrącił się jakiś osad, błona czy jakieś plamy na powierzchni brzeczki??

              Comment

              • klusek1712
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.01
                • 29

                #22
                Tak jest na powierzchni taka błona jak by pleśń przy otwierani pokrywy poczułem dość mocną woń tak jak podgrzewany ocet

                Comment

                • HokusProkus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.09
                  • 70

                  #23
                  Oj... coś obawiam się że mam dla Ciebie złą wiadomość...

                  Dla pewności przejrzyj to:

                  Comment

                  • klusek1712
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.01
                    • 29

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus Wyświetlenie odpowiedzi
                    Oj... coś obawiam się że mam dla Ciebie złą wiadomość...

                    Dla pewności przejrzyj to:
                    http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2...ar-8-14-17.pdf
                    No i mi się tak wydaje że kibel ale wiem z czego to wynikło,trzeba nie było dawać kranika do fermentatora to by mnie nie kusiło co parę dni sprawdzać smak a teraz mam efekty no nic przynajmniej wiem jakie popełniłem błędy przy zacieraniu i fermentacji.
                    dziciężko mi powiedzieć bo nigdy nie próbowałem zepsutego piwa na 100% smak się bardzo zmienił przez tydzień ( na gorszy) nie wiem czy jest sens przelewać do butelek.
                    dzięki

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X