Pierwsza warka - przedłużona burzliwa zamiast cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jurcio6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.12
    • 48

    #1

    Pierwsza warka - przedłużona burzliwa zamiast cichej

    Witam,

    Jestem w trakcie popełniania swojej pierwszej warki Członkiem forum jestem od dawna, ale jakoś dopiero teraz dojrzałem wewnętrznie do warzenia piwa :] Doświadczeń z majsterkowaniem przy alkoholu generalnie trochę mam - od dłuższego czasu bawię się w robienie wina, nalewek i likierów, ale piwko to temat świeży. Generalnie przewertowałem forum wzdłuż i w szerz, ale temat, o które chcę zapytać, ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników - chciałbym rozwiać więc swoje wątpliwości.

    Generalnie warkę robię z brewkita Coopers Lager. Mam zestaw podstawowy, tj 1 fermentor 33L z kranikiem, mieszadła, kapslownicę itp. Od początku trochę eksperymentuję - brzeczkę z brewkita zagotowałem w garze, osobno zrobiłem drugą brzeczkę (niechmieloną) z glukozy (900g) + sprymalt Muntonsa (300g). Wszystko trafiło do fermentora oczyszczonego chemipro oxy. W sumie nastaw ma ok. 23L. Śmiga w piwnicy (18-19 stopni) od czwartku wieczór. Na początku bulkało jak złe, teraz trochę się uspokaja, ale wszystko idzie w dobrym kierunku.

    W czym więc problem? Nie mam drugiego fermentora, aby zlać warkę na fermentację cichą... Nie mam też dużego gara ani żadnego innego naczynia, w które zmieści się ponad 20L warki. I tu pojawia się pytanie - czy od razu lać w butelkę, czy może potrzymać dłużej w tym samym fermentatorze, w którym przeprowadzana jest burzliwa - powiedzmy 2 tygodnie? Niby trochę herezja, ale spotkałem się z opiniami, że coś takiego można zrobić i wcale niekoniecznie wpływa to negatywnie na smak.

    Piwko będę prawdopodobnie miał możliwość potem lagerować w temperaturze poniżej 5 stopni.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jurcio6; 2014-01-18, 17:22.
    Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Spokojnie możesz przedłużyć fermentację. Nie mam doświadczenia w brewkitach ale pojawiają się często informacje, że piwo z puszki nie musi przechodzić fermentacji wtórnej.

    Kiedyś próbowałem kilka piw zacieranych fermentować bez wtórnej i wszystko poszło ok. Oczywiście nie były to pszenice a min. porter.

    Comment

    • barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

      #3
      Dżizas, skąd taka nazwa? Fermentacja wtórna to się odbywa w butelkach. Tzw cicha spokojnie może być przeprowadzona jako przedłużenie burzliwej w tym samym fermentorze. Ma ona głównie na celu pozwolić drożdżom opaść i dać piwu się wyklarowac. No chyba,że zbieramy gęstwę...

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw
        Dżizas, skąd taka nazwa? Fermentacja wtórna to się odbywa w butelkach. Tzw cicha spokojnie może być przeprowadzona jako przedłużenie burzliwej w tym samym fermentorze. Ma ona głównie na celu pozwolić drożdżom opaść i dać piwu się wyklarowac. No chyba,że zbieramy gęstwę...
        Mam na półce cztery podręczniki dla piwowarów i w żadnym z nich nie ma określenia fermentacja cicha.
        Faktycznie jest to tzw. cicha

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Faktycznie nazwa "fermentacja cicha" używana jest chyba tylko w piwowarstwie domowym
          @ jurcio
          Możesz zostawić dłużej w fermentorze, w jaki sposób chcesz rozwiązać zlewanie do butelek i dodanie środka do refermentacji?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • jurcio6
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.12
            • 48

            #6
            Dziękuję za odpowiedzi.

            W pierwszym momencie nazwa "fermentacja wtórna" skojarzyła mi się faktycznie z refermentacją w celu nagazowania warki, która odbywa się w butelce.

            Generalnie zlewanie do butelek chciałbym przeprowadzić przez kranik (w nakrętce jest coś w rodzaju separatora, nie powinno ściągnąć jakichś 3cm z dna. Mam również rurkę z zaworkiem grawitacyjnym, aby nie napowietrzyć warki przy rozlewaniu. Jeżeli chodzi o osady drożdżowe czy mgiełka w piwie, to nie przeszkadza mi to zbytnio - wręcz wolę piwa niefiltrowane. Pozostaje kwestia trwałości takiego piwa, jeżeli się nie mylę?
            Refermentację planuję przeprowadzić poprzez dodanie do każdej z butelek porcji sprymaltu (myślę, że 7g będzie odpowiednią ilością). Jest z tym trochę zabawy, ale to tylko ok. 45 butelek.

            Mam jeszcze pytanie odnośnie cichej fermentacji - czy przenieść fermentator w chłodniejsze miejsce (opcji mam kilka: tam gdzie teraz ~18st.C, komórka ~10st.C, garaż ~12st.C, piwnica ~15st.C), czy zostawić go w tym samym pomieszczeniu?

            Z pewnością w przyszłości wyposażę się w jeszcze jeden fermentator, bo sporo z tym wszystkim zabawy.
            Ostatnia zmiana dokonana przez jurcio6; 2014-01-19, 11:16.
            Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              Jak odfermentuje przenieś do 10'C. Suchy ekstrakt jest trochę upierdliwy w dawkowaniu. Ja daję około 2-3g cukru na butelkę
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw
                Dżizas, skąd taka nazwa? Fermentacja wtórna to się odbywa w butelkach...
                Fermentacja główna = burzliwa
                fermentacja wtórna = cicha
                refermentacja = nagazowanie w opakowaniach.

                Nazwy "burzliwa" i "cicha" wymyślił i wylansował w piwowarstwie domowym Andrzej Sadownik.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2014-01-20, 08:50.

                Comment

                • barsliw
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.08
                  • 289

                  #9
                  Za słownikiem języka polskiego: wtórny- powstający, otrzymywany itp. po raz drugi.
                  Podczas refermentacji po raz drugi powstaje CO2 i alkohol. Zatem to jest właśnie fermentacja wtórna. Już lepiej etap po fermentacji burzliwej nazywać cichą niż wtórna.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Daj znać, jak wynajdziesz koło.

                    Comment

                    • barsliw
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.08
                      • 289

                      #11
                      Się uśmiałem.

                      Comment

                      • jurcio6
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.12
                        • 48

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw
                        Za słownikiem języka polskiego: wtórny- powstający, otrzymywany itp. po raz drugi.
                        Podczas refermentacji po raz drugi powstaje CO2 i alkohol. Zatem to jest właśnie fermentacja wtórna. Już lepiej etap po fermentacji burzliwej nazywać cichą niż wtórna.
                        Też bym się tego spodziewał według rozumienia słowa "wtórna", dlatego też lepiej chyba poruszać się w terminach fermentacji "burzliwej" i "cichej" - jest wtedy mniej niedomówień

                        Hmm czyli generalnie cichą lepiej przeprowadzać w niskiej temperaturze, ale czy "w jak najniższej"? Być może znajdę jeszcze chłodniejsze pomieszczenie, np. z temperaturą zbliżoną do 0. Czy będzie to lepsze dla przyszłego piwa niż cicha w 10 stopniach?

                        Co do refermentacji to ewentualnie mogę dodać mieszankę glukoza + ekstrakt, bo zostało mi ok. 100g glukozy. Wtedy może będzie to bardziej wdzięczna mikstura do wsypywania w butelki, bo faktycznie operowania czystym ekstraktem w proszku jakoś nie widzę... szkoda surowca i nerwów, bo czegoś tak sypkiego jeszcze nie widziałem

                        Mam jeszcze pytanie odnośnie kapslowania Gret'ą - czy zamknięte butelki stawiać normalnie na denkach, czy może dla sprawdzenia szczelności na jakiś czas do góry nogami, na kapslu (tak jak np. konfitury)?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez jurcio6; 2014-01-20, 13:10.
                        Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          W terminologii nie ma żadnych niedomówień, tylko niektórzy co jakiś czas muszą wymyślić proch na nowo. W podręcznikach jest główna i wtórna, i refermentacja.

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #14
                            Tak mi ta burzliwa nie dawała spokoju, że sprawdziłem...

                            Browarnictwo, W. Dylkowski, 1978
                            Browarnictwo, T. Pazera, T. Rzemieniuk, 1998

                            operują jednak pojęciami fermentacji burzliwej i leżakowania.

                            Comment

                            • jurcio6
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.12
                              • 48

                              #15
                              Wiadomo o co chodzi, mniejsza o terminologię - spór i tak do nikąd nie prowadzi. Ważne, żeby na końcu dobre piwko wyszło W takim razie ktoś mi podpowie:
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurcio6
                              Mam jeszcze pytanie odnośnie kapslowania Gret'ą - czy zamknięte butelki stawiać normalnie na denkach, czy może dla sprawdzenia szczelności na jakiś czas do góry nogami, na kapslu (tak jak np. konfitury)?
                              ? Ewentualnie w jaki inny sposób sprawdzić szczelność/uniknąć nieszczelności kapsli?
                              Ostatnia zmiana dokonana przez jurcio6; 2014-01-20, 18:24.
                              Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • krzysztoft
                                fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                                krzysztoft
                                Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                                2019-04-01, 00:18
                              • Kwachu1444
                                Prawdopodobna infekcja - Pomocy
                                Kwachu1444
                                Witam,
                                Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
                                2020-03-31, 21:19
                              • heckler
                                Czechy, Sobíňov, Sobíňov 65, Minipivovar Sobíňov
                                heckler
                                Sobíňov to mała wioska oddalona o niecałe trzy kilometry od Ždírec nad Doubravou. I właśnie z tej miejscowości na miejsce najwygodniej będzie podjechać pociągiem.
                                Oczywiście jeździ tam również i autobus, ale w weekendy kursuje dużo rzadziej niż wspomniany pociąg, a i jego...
                                2019-12-20, 06:48
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...