Pierwsza warka - przedłużona burzliwa zamiast cichej
Collapse
X
-
Już próbowałem zakapslować jedną butelkę z wodą i odniosłem wrażenie, że gdzieś delikatnie z jednej strony podciekało, stąd moje pytanie. Być może to tylko wrażenie
Jeszcze jedno - jeśli chodzi o rozlewanie warki w butelki, to czy można to robić seriami, tj. zalać powiedzmy 10 butelek i dopiero kapslować po kolei, czy też w celu uniknięcia zakażenia, trzeba kapslować pojedynczo, od razu po zalaniu?Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)Comment
-
Nalewasz do butelki, nakrywasz kapslem, odstawiasz, bierzesz następną butelkę powtarzasz procedurę i tak do zupełnego rozlewu. Potem wszystko kapslujesz. Tak robię i zakażenia na razie nie było (9 warek).
Więc nie ma stresu. Przy rozlewie szanse na infekcję są już mniejsze niż na wcześniejszych etapach.Comment
-
Super, dzięki.
Panowie, mam jeszcze jedno podstawowe pytanie - czy warto robić cichą w fermentorze z drożdżami dla warki z brewkita? Może to w ogóle nie ma sensu i lepiej po prostu rozlać od razu w butelki, refermentacja 7 dni, potem lagerowanie w niskiej temperaturze? Czy ta cicha w fermentorze po burzliwej coś zmieni?Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)Comment
-
Ok, tak też zrobię, z tą różnicą, że jak będzie mętne to nie zleję, bo nie mam w co - po prostu wystawię fermentator w chłodne miejsce na kilka dni w celu sklarowania.
Ale zabawa i to oczekiwanie jest naprawdę intrygująceNa następny nastaw wyposażę się już w drugi fermentator, a piwko planuję zrobić z ekstraktów. Trzeba trochę poeksperymentować - na zacieranie jeszcze przyjdzie czas (największym problemem jest sprzęt, a mianowicie gar na płytę indukcyjną, który kosztuje krocie - trzeba się zastanowić nad reanimacją kuchenki gazowej w piwnicy
).
Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)Comment
-
Zmierzyłem dziś zawartość cukrów i obecnie, po 6 dniach burzliwej, wynosi ona ok. 25g/litr - czyli 2,5 blg? Nastaw miał w sumie ~22l, w tym 1,7kg ekstraktu płynnego chmielonego z puchy oraz 900g glukozy krystalicznej i 250g sprymaltu. Niestety nie zmierzyłem blg na początku. Ile piwko może mieć obecnie alkoholu? No i przede wszystkim czy już przenosić do garażu (10,5 stopnia C) na cichą, czy jeszcze czekać? Burzliwa jest prowadzona w pomieszczeniu 17,5 stopnia.Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Sobíňov to mała wioska oddalona o niecałe trzy kilometry od Ždírec nad Doubravou. I właśnie z tej miejscowości na miejsce najwygodniej będzie podjechać pociągiem.
Oczywiście jeździ tam również i autobus, ale w weekendy kursuje dużo rzadziej niż wspomniany pociąg, a i jego...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment