W jakiej temp masz butelki?
Brew kit wciąż fermentuje
Collapse
X
-
sorki że nie odpisywałem ale nie miałem czasu,co do temperatury to przypuszczam że właśnie z tym jest problem bo nie mam możliwości trzymać ani butelek ani brzeczki w pomieszczeniach domowych( dzieci) tylko w kotłowni a tak w jest przez dłuższy czas 17C tylko jak rozpalę w piecu to jest 21-22C.Comment
-
Co prawda 2 gramy na butelę to trochę mało ale cierpliwości, w jakiś stopniu się nagazuje. Zostaw w tych 17 stopniach i sprawdz za 2-3 tygodnie bo szkoda piwaComment
-
Jak obserwuję ten wątek, to wydaje mi się ze za często przyglądasz się, doglądasz, podglądasz i sprawdzasz to swoje piwo. Ono chyba po prostu się stresuje albo wstydzi. Nikt nie lubi jak mu się patrzy przez ramię na ręce podczas pracyDaj mu trochę spokoju, a jak będzie coś nie tak to wyciągnij wnioski i przy następnym piwie nie popełniaj błędów i poprawiaj niedoskonałości. Ale wszystko na pewno będzie dobrze
Comment
-
Jak to mówią -"błędy debiutantaów". Przy mojej pierwszej warce tak często sprawdzałem nagazowanie, że teraz mogę stwierdzić, że ostatnie 10 flaszek było nagazowane idealnie.Dokładaj do pieca ale z umiarem żeby dzieciaków nie ugotować
Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 01:29 -
-
Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.
Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
Jest niefiltrowane
11,6% ekstr.
5,1% alk.
https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...-
Channel: Niemcy
2024-12-16, 22:49 -
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
czyli koźlak z syropem klonowym.
Ekstr. 16%
Alk. 7%
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
pozycja godna odnotowania: Piwna odsłona miasta Radomia. Katalog wystawy, oprac. Krzysztof Głowacki, wyd. Archiwum Państwowe w Radomiu, Radom 2023. W zasadzie to katalog wystawy, tyle, że wydany solidniej, niż niejedna książka. Z opisu książki: "Wydawnictwo powstało w związku z wystawą...
- Loading...
- Koniec listy.
Comment