koelsch fermentacja cicha

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.10
    • 78

    #16
    No to chyba faktycznie jest cena za ten "eksperyment"

    Comment

    • rozoliani6
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.11
      • 39

      #17
      Z tego co czytałem wiele osób korzysta z takiej izolacji i nikt nie pisał o takich "bajerach'' smakowych więc troszkę mnie to zastanawia. Chyba jedynym sposobem żeby się przekonać będzie zrobienie wywaru z rurki oraz degustacja:-)

      Comment

      • michal44
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.10
        • 78

        #18
        Wrzuć ocenę z degustacji wywaru z rurki haha

        Comment

        • rozoliani6
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.11
          • 39

          #19
          Eksperyment zakończony. Jednak to nie rurka ponieważ wywar smakował wyśmienicie:-) Jakieś inne pomysły?

          Comment

          • michal44
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.10
            • 78

            #20
            Niestety pomysłów brak - niech piwo poczeka, może się ułoży.

            Comment

            • oberzine
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2012.02
              • 228

              #21
              Może to nieprzyjemna zalegająca goryczka? To twoje pierwsze piwo? Jedną butelkę otworzyłeś ? Może była brudna lub został tam środek myjący

              Comment

              • rozoliani6
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.11
                • 39

                #22
                Warka nr4. Niedomyta butelka nie wchodzi w grę. Piłem to piwo kilka minut po butelkowaniu

                Comment

                • oberzine
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.02
                  • 228

                  #23
                  no to na razie jedyne co możesz zrobić to poczekać ze 2 tygodnie i spróbować co jest

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #24
                    Fenole, czyli aromaty plastiku, gazy opatrunkowej, dymu, przypraw. Główne źródło to dzikie drożdże. Wada ta nie przemija.

                    Jeśli to bardziej rozpuszczalnik, albo farba, to wtedy są to fuzle, czyli jeden z produktów ubocznych fermentacji.
                    Last edited by Marcin_wc; 2014-02-10, 13:41.

                    Comment

                    • rozoliani6
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.11
                      • 39

                      #25
                      Lagerowałem to piwo w piwnicy gdzie leżały jakieś zgnite owoce i jest lekki grzyb na ścianie. Co prawda fermentor był cały czas szczelnie zamknięty ale widocznie coś się przedostało. Cholera szkoda tej piwnicy bo praktycznie przez cały rok jest tam max 5-6 stopni. Następnym razem zrobię eksperyment i wstawie tam 2 litrowego peta na lagerowanie a resztę do chłodziarki.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #26
                        Owoce, to świetne źródło dzikich drożdży. Jeśli nie otwierasz fermentora w piwnicy, to możesz dodatkowo spróbować dezynfekować wieko i rant przed otwarciem.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X