Refermentacja w butelkach... jaka temperatura?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mysiul
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.01
    • 13

    Refermentacja w butelkach... jaka temperatura?

    Nastawiłem piwo Gozdawa Amber, 7 dni burzliwej, 3 dni cichej w temp ok. 18 st . Po rozlaniu do butelek piwo w skrzynkach przelezalo 2 dni w temp 20 stopni. Nastepnie skrzynki schowalem do kanalu, gdzie temp. wynosi ok. 11 stopni. Minely 3 dni, otwieram jedną butelkę na sprobowanie... w smaku super, ale.... bez gazu.... Co zrobilem zle?
    Czy refermentacja w butelkach jeszcze się odbywa? Ale temp 11 st. nie bedzie za niska dla drozdzy? (Drozdze S33)
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mysiul Wyświetlenie odpowiedzi
    Nastawiłem piwo Gozdawa Amber, 7 dni burzliwej, 3 dni cichej w temp ok. 18 st . Po rozlaniu do butelek piwo w skrzynkach przelezalo 2 dni w temp 20 stopni. Nastepnie skrzynki schowalem do kanalu, gdzie temp. wynosi ok. 11 stopni. Minely 3 dni, otwieram jedną butelkę na sprobowanie... w smaku super, ale.... bez gazu.... Co zrobilem zle?
    Czy refermentacja w butelkach jeszcze się odbywa? Ale temp 11 st. nie bedzie za niska dla drozdzy? (Drozdze S33)
    Dwa dni po rozlewie za mało do nagazowania. W tych 20 stopniach niech postoi 3-7 dni (raczej siedem) a potem w kanale kolejne 2 tygodnie. Wcześniej nie ma sensu robić nawet testów nagazowania, szkoda piwa.

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mysiul Wyświetlenie odpowiedzi
      7 dni burzliwej, 3 dni cichej w temp ok. 18 st . Po rozlaniu do butelek piwo w skrzynkach przelezalo 2 dni w temp 20 stopni. Nastepnie skrzynki schowalem do kanalu, gdzie temp. wynosi ok. 11 stopni. Minely 3 dni, otwieram jedną butelkę na sprobowanie...
      W 2 tygodnie piwa nie zrobisz ;P Spokojnie piwo potrzebuje czasu, 2 tygodnie to piwo mogłoby być na cichej

      Comment

      • mysiul
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.01
        • 13

        #4
        To wszystko sie zgadza, tylko w identycznych terminach otworzylem wczesniej muntons midland mild ale i bylo ladnie nagazowane.... no chyba ze byly inne temperatury w kazdym etapie....

        Comment

        • TTOP
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 449

          #5
          .. Albo inne drożdże. Jest wiele czynników. Zostaw w spokoju w wyższej temperaturze (np te 20) na kilka dni, potem do kanału. Otwieraj w okolicach walentynek, zawsze możesz mówić, że uwarzyłeś piwo na tą okazję

          Comment

          • mysiul
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2014.01
            • 13

            #6
            Decyzja, aby przeniesc piwo do ciepłego miejsca była słuszna Otworzylem 1 butelke po 6 dniach i slychac pssssk Wielkie Dzieki!
            Jako poczatkujacy stwierdzam, ze:
            Po 1
            7 dni burzliwej (18-20)
            Po 2
            7 dni cichej (18-20)
            Po 3
            Refermentacja w butelkach 7 dni (20-22)
            Po 4
            Leżakowanie 5-10 st. C

            Co Wy na to?

            Comment

            • mysiul
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2014.01
              • 13

              #7
              Nie dodalem jeszcze, ze piwo w smaku jest po prostu r e w e l a c y j n e i az strach pomyslec co bedzie za 2 miesiace jak nabierze wlasciwego smaku.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X