Refermentacja w butelkach... jaka temperatura?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mysiul
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.01
    • 13

    #1

    Refermentacja w butelkach... jaka temperatura?

    Nastawiłem piwo Gozdawa Amber, 7 dni burzliwej, 3 dni cichej w temp ok. 18 st . Po rozlaniu do butelek piwo w skrzynkach przelezalo 2 dni w temp 20 stopni. Nastepnie skrzynki schowalem do kanalu, gdzie temp. wynosi ok. 11 stopni. Minely 3 dni, otwieram jedną butelkę na sprobowanie... w smaku super, ale.... bez gazu.... Co zrobilem zle?
    Czy refermentacja w butelkach jeszcze się odbywa? Ale temp 11 st. nie bedzie za niska dla drozdzy? (Drozdze S33)
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mysiul
    Nastawiłem piwo Gozdawa Amber, 7 dni burzliwej, 3 dni cichej w temp ok. 18 st . Po rozlaniu do butelek piwo w skrzynkach przelezalo 2 dni w temp 20 stopni. Nastepnie skrzynki schowalem do kanalu, gdzie temp. wynosi ok. 11 stopni. Minely 3 dni, otwieram jedną butelkę na sprobowanie... w smaku super, ale.... bez gazu.... Co zrobilem zle?
    Czy refermentacja w butelkach jeszcze się odbywa? Ale temp 11 st. nie bedzie za niska dla drozdzy? (Drozdze S33)
    Dwa dni po rozlewie za mało do nagazowania. W tych 20 stopniach niech postoi 3-7 dni (raczej siedem) a potem w kanale kolejne 2 tygodnie. Wcześniej nie ma sensu robić nawet testów nagazowania, szkoda piwa.

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mysiul
      7 dni burzliwej, 3 dni cichej w temp ok. 18 st . Po rozlaniu do butelek piwo w skrzynkach przelezalo 2 dni w temp 20 stopni. Nastepnie skrzynki schowalem do kanalu, gdzie temp. wynosi ok. 11 stopni. Minely 3 dni, otwieram jedną butelkę na sprobowanie...
      W 2 tygodnie piwa nie zrobisz ;P Spokojnie piwo potrzebuje czasu, 2 tygodnie to piwo mogłoby być na cichej

      Comment

      • mysiul
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.01
        • 13

        #4
        To wszystko sie zgadza, tylko w identycznych terminach otworzylem wczesniej muntons midland mild ale i bylo ladnie nagazowane.... no chyba ze byly inne temperatury w kazdym etapie....

        Comment

        • TTOP
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 449

          #5
          .. Albo inne drożdże. Jest wiele czynników. Zostaw w spokoju w wyższej temperaturze (np te 20) na kilka dni, potem do kanału. Otwieraj w okolicach walentynek, zawsze możesz mówić, że uwarzyłeś piwo na tą okazję

          Comment

          • mysiul
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2014.01
            • 13

            #6
            Decyzja, aby przeniesc piwo do ciepłego miejsca była słuszna Otworzylem 1 butelke po 6 dniach i slychac pssssk Wielkie Dzieki!
            Jako poczatkujacy stwierdzam, ze:
            Po 1
            7 dni burzliwej (18-20)
            Po 2
            7 dni cichej (18-20)
            Po 3
            Refermentacja w butelkach 7 dni (20-22)
            Po 4
            Leżakowanie 5-10 st. C

            Co Wy na to?

            Comment

            • mysiul
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2014.01
              • 13

              #7
              Nie dodalem jeszcze, ze piwo w smaku jest po prostu r e w e l a c y j n e i az strach pomyslec co bedzie za 2 miesiace jak nabierze wlasciwego smaku.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pietrus96
                Osad w butelkach
                pietrus96
                Cześć,
                dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                2024-01-13, 20:24
              • heckler
                Czechy, Znojmo, Na Valech 15, Pivovar Old Cock
                heckler
                Najmłodszy Znojemski browar nosi nazwę Old Cock. Powstał w miejscu starych garaży, a za sąsiadów ma ładnie odnowione budynki biblioteki, oraz muzeum.
                Plecami graniczy z murami Klasztoru Minorytów, który z drugiej strony za sąsiada ma Browar Znojmo.
                Browar pracuje pełną...
                2023-07-12, 09:55
              • konrad93
                Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
                konrad93
                Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

                Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
                2019-01-08, 12:48
              • pebejot
                Puck, Dworcowa 2, Browar Puck
                pebejot
                Browarów na Pomorzu przybywa. Miło jeśli pojawiają się browary z wyszynkiem w dobrych lokalizacjach, a taki właśnie browarek zyskał niedawno Puck.
                Tym samym mały Puck ma już dwa udane browary z dobrym piwem.
                Pierwszy był otwarty w 2014 roku Browar Spółdzielczy, teraz możemy...
                2022-10-19, 19:15
              • dadek
                Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                dadek
                O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                2021-10-28, 02:02
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...