Wyliczanie IBU. Sonda którą metodą?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HokusProkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 70

Wyliczanie IBU. Sonda którą metodą?

Mam takie pytanie/ankietę.
    Ciekaw jestem, czy jak przeliczacie IBU, to bardziej kierujecie się przeliczeniem metodą Rager'a, czy może Tinseth'a

Odpowiedzi z krótkim uzasadnieniem były by dla mnie bardzo wartościowe.
    Ostatnia zmiana dokonana przez HokusProkus; 2014-01-22, 13:33.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Rager - bo tak było domyślnie ustawione w BS

Comment

• Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

Żadną. Jeśli chcesz wiedzieć która metoda szacowania utylizacji jest lepsza dla Ciebie, to musisz to sprawdzić. Opinie niewieleCi pomogą.

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Metoda jest ta sama, różne są tylko dane o utylizacji, których się używa do wyliczenia. Ogólnie jest wszystko jedno której będziesz używał, byle tylko używać tej samej.

Rager się lepiej nadaje do lansu, bo jest bardziej optymistyczny i numerki wychodzą większe.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

Gdzieś wyczytałem już nie pamiętam gdzie, że metodę Ragera stosuje sie do piw o gęstości początkowej do 12BLG, a Tinsetha powyżej tej wartości.
          Nie mam pojęcia czy to prawda, może ktoś zweryfikuje te informacje w tym temacie.

Comment

• Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

Być może ktoś powiązał fakt mniejszej utylizacji w gęstrzej brzeczce z faktem, że Raber daje większe wyniki. W BYO było jasno napisane, że jest pięć popularnych szacowań utylizacji, a żeby znaleźć najlepszą dla nas trzeba kilka piw oddać do labu i potem porównać z kalkulatorami.

Comment

Related Topics

Collapse

• Javox
              Salt, IKAT
              Javox
              DDH DIPA z alko 8.0%
              Chmiele: Amarillo, Citra, Mosaic.

Nazwa IKAT - "Indonezyjskie rzemiosło polegające na barwieniu metodą krawatową przędzy przed jej utkaniem. Podwójny Ikat, co nie jest zaskoczeniem, polega na barwieniu i tkaniu dwóch przędz, z których tkaniny są...
              2023-12-20, 19:21
            • heckler
              Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
              heckler
              Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
              Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
              2023-06-15, 12:52
            • dadek
              Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
              dadek
              Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
              2023-05-16, 01:44
            • e-prezes
              Oldbridž Ale, Kukambera
              e-prezes
              Piszę o nim tylko dlatego, że delikatnie różniliśmy się z piwowarem w kwestii odbioru piwa. Wedle tego co mówił piwo tworzone z bazowego piwa (na untappdt pale ale) poprzez wrzucanie pokrojonych w ćwiatki świeżych ogórków do kega (tak zrozumiałem), choć być może chodzi o tank. Tak czy...
              2022-09-09, 16:55
            • dadek
              Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
              dadek
              Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
              2022-07-02, 02:16
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...