Wyliczanie IBU. Sonda którą metodą?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HokusProkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 70

Wyliczanie IBU. Sonda którą metodą?

Mam takie pytanie/ankietę.
    Ciekaw jestem, czy jak przeliczacie IBU, to bardziej kierujecie się przeliczeniem metodą Rager'a, czy może Tinseth'a

Odpowiedzi z krótkim uzasadnieniem były by dla mnie bardzo wartościowe.
    Last edited by HokusProkus; 2014-01-22, 12:33.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Rager - bo tak było domyślnie ustawione w BS

Comment

• Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

Żadną. Jeśli chcesz wiedzieć która metoda szacowania utylizacji jest lepsza dla Ciebie, to musisz to sprawdzić. Opinie niewieleCi pomogą.

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Metoda jest ta sama, różne są tylko dane o utylizacji, których się używa do wyliczenia. Ogólnie jest wszystko jedno której będziesz używał, byle tylko używać tej samej.

Rager się lepiej nadaje do lansu, bo jest bardziej optymistyczny i numerki wychodzą większe.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

Gdzieś wyczytałem już nie pamiętam gdzie, że metodę Ragera stosuje sie do piw o gęstości początkowej do 12BLG, a Tinsetha powyżej tej wartości.
          Nie mam pojęcia czy to prawda, może ktoś zweryfikuje te informacje w tym temacie.

Comment

• Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

Być może ktoś powiązał fakt mniejszej utylizacji w gęstrzej brzeczce z faktem, że Raber daje większe wyniki. W BYO było jasno napisane, że jest pięć popularnych szacowań utylizacji, a żeby znaleźć najlepszą dla nas trzeba kilka piw oddać do labu i potem porównać z kalkulatorami.

Comment

Przetwarzanie...
            X