Przepis na lagera w stylu Żywego [ekstrakty]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jurcio6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.12
    • 48

    Przepis na lagera w stylu Żywego [ekstrakty]

    Witam,

    Pierwsza wareczka z puchy kończy burzliwą, pora myśleć więc powoli o następnej

    Czy ktoś próbował zmajstrować z ekstraktów coś w stylu Żywego? Oczywiście mam na myśli stare, dobre Żywe, które zachwycało smakiem, a nie to w obecnej postaci. Generalnie celem jest uzyskanie bursztynowego Lagera o lekko słodowych nutach, acz trochę bardziej wyczuwalnej goryczce, niż w przypadku Żywego. Docelowo BLG 14,5%, Alk. ~6,2%.

    Jakie można przyjąć proporcje ekstraktów oraz chmielu w celu uzyskania czegoś takiego? Jakie drożdże, fermentacja?
    Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)
  • jurcio6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.12
    • 48

    #2
    Dziękuję za przeniesienie tematu.

    Czy ktoś może ma pomysł?
    Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

    Comment

    Przetwarzanie...
    X