Cześć, nie wiedziałem jak nazwać temat dokładnie.
Chodzi o to, mam Garnek 20l, tylko że to jest jego max, i jak przy zacieraniu nie ma problemu bo woda z wysładzania trafi do fermentora. Tak problem będzie z na chmieleniem bo mam kupiony zestaw surowców na 20l. Czytałem co prawda forum w poszukiwaniu tego zagadnienia i owszem znalazłem. I z tego co wiem to błędem jest chmielenie np. 10 litrów zacieru i wymieszanie tego z niegotowanym zacierem. Bo przy chmieleniu pozbywamy się jakiś niechcianych związków. Ale pytanie jest takie. Czy ja chmieląc 17 litrów zacieru i dolewając go do reszty czyli 3 litrów zaszkodzę jakoś piwu konkretnie ? Ilości wydają mi się dość małe i może takie " oszustwo " się uda i nie będę miał niechcianych posmaków ?
Wiem że trudno tak wróżyć czy się uda czy nie, ale może ktoś miał taki problem i wie jak wyszło. ( Piwo to Pale Ale, moje pierwsze piwo z zacieraniem, wcześniej tylko z puchy 1 zrobiłem )
W skrócie:
Mam gar 20l ale przy chmieleniu zacieru 20l będzie się po prostu wylewać. Czy z mieszanki 17l na chmielonej brzeczki + 3l odfiltrowanego zacieru piwo się uda bez żadnych niechcianych posmaków.
Chodzi o to, mam Garnek 20l, tylko że to jest jego max, i jak przy zacieraniu nie ma problemu bo woda z wysładzania trafi do fermentora. Tak problem będzie z na chmieleniem bo mam kupiony zestaw surowców na 20l. Czytałem co prawda forum w poszukiwaniu tego zagadnienia i owszem znalazłem. I z tego co wiem to błędem jest chmielenie np. 10 litrów zacieru i wymieszanie tego z niegotowanym zacierem. Bo przy chmieleniu pozbywamy się jakiś niechcianych związków. Ale pytanie jest takie. Czy ja chmieląc 17 litrów zacieru i dolewając go do reszty czyli 3 litrów zaszkodzę jakoś piwu konkretnie ? Ilości wydają mi się dość małe i może takie " oszustwo " się uda i nie będę miał niechcianych posmaków ?
Wiem że trudno tak wróżyć czy się uda czy nie, ale może ktoś miał taki problem i wie jak wyszło. ( Piwo to Pale Ale, moje pierwsze piwo z zacieraniem, wcześniej tylko z puchy 1 zrobiłem )
W skrócie:
Mam gar 20l ale przy chmieleniu zacieru 20l będzie się po prostu wylewać. Czy z mieszanki 17l na chmielonej brzeczki + 3l odfiltrowanego zacieru piwo się uda bez żadnych niechcianych posmaków.
Comment