Zbyt mały garnek.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lubinski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 23

Zbyt mały garnek.

Cześć, nie wiedziałem jak nazwać temat dokładnie.
    Chodzi o to, mam Garnek 20l, tylko że to jest jego max, i jak przy zacieraniu nie ma problemu bo woda z wysładzania trafi do fermentora. Tak problem będzie z na chmieleniem bo mam kupiony zestaw surowców na 20l. Czytałem co prawda forum w poszukiwaniu tego zagadnienia i owszem znalazłem. I z tego co wiem to błędem jest chmielenie np. 10 litrów zacieru i wymieszanie tego z niegotowanym zacierem. Bo przy chmieleniu pozbywamy się jakiś niechcianych związków. Ale pytanie jest takie. Czy ja chmieląc 17 litrów zacieru i dolewając go do reszty czyli 3 litrów zaszkodzę jakoś piwu konkretnie ? Ilości wydają mi się dość małe i może takie " oszustwo " się uda i nie będę miał niechcianych posmaków ?
    Wiem że trudno tak wróżyć czy się uda czy nie, ale może ktoś miał taki problem i wie jak wyszło. ( Piwo to Pale Ale, moje pierwsze piwo z zacieraniem, wcześniej tylko z puchy 1 zrobiłem )

W skrócie:
    Mam gar 20l ale przy chmieleniu zacieru 20l będzie się po prostu wylewać. Czy z mieszanki 17l na chmielonej brzeczki + 3l odfiltrowanego zacieru piwo się uda bez żadnych niechcianych posmaków.
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

Jednym z ważnych celów chmielenia brzeczki poprzez gotowanie jest pozbycie się niechcianych substancji oraz zapachów(gotowane warzywa, kalafior, kukurydza konserwowa itp), które są nazywane DMS.

Ja mam podobny problem, rozwiązuje go w ten sposób, że cześć brzeczki która mi sie nie zmieści do gara zlewam do mniejszego i w równym czasie gotuję 2 gary, z ta różnicą że nie chmiele brzeczki w małym garnku.

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

Spokojnie możesz tak zrobić. Nic się nie stanie.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Lubinski
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.10
        • 23

Zrobiłem za poradą Dominika. Minęło jakieś 9h od zadania drożdży us-05 i póki co żadnych oznak życia, mimo że były uwodnione, mam nadzieje że nie będzie ścieku.

Comment

• dominik_walkowiak
          • 2013.10
          • 335

temperatura brzeczki w trakcie zadania drożdży?? bez nerwów jeżeli zachowałeś sterylność to wszystko ruszy daj im trochę czasu

Comment

• Lubinski
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.10
            • 23

Właśnie nie miałem jak sprawdzić temperatury, ale ogólnie chłodziłem na balkonie, potem jeszcze w miejscu docelowym. I na " dotyk " było ok. Poczekam do wieczora i zobaczymy. Najwyżej jak to się mówi.

Comment

• TTOP
              • 2013.03
              • 449

No to warzysz i nie masz termometru? Rozumiem jeszcze nie mieć cukromierza, ale termometru...

Comment

• Lubinski
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.10
                • 23

Znaczy mam termometr piwowarski ale chyba mnie kantuje, poza tym na czuja wydało mi się ok i dodałem. Widać to był błąd. No nic jak do wieczora nie ruszy to będę kombinował z jakimiś drożdżami winiarskimi może. Jak nie to ściek i tyle.

Comment

• dominik_walkowiak
                  • 2013.10
                  • 335

Nic nie wylewaj, odczekaj trochę. Jeżeli nie wystartują użyj następnych

Comment

Przetwarzanie...
                  X