Pierwsze warzenie, pytanie odnośnie fermentacji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kogucik1912
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 9

Pierwsze warzenie, pytanie odnośnie fermentacji

Witajcie! Z kolegami zainwestowaliśmy w aparature do zacierania, przeprowadziliśmy cały proces, wynki jakie były przed fermentacją to
    Brzeczka przednia 10,5 Blg
    Po chmieleniu : 12,5 Blg
    Chłodzenie do 23 stopni C
    Drożdże rehydratowałem w wodzie (10g/ 25 litrów )
    Zadałem wczoraj w nocy drożdże ( późno zaczęliśmy :P ) i zostawiłem założoną pokrywe, ale nie zatrzaśniętą. Poszedłem dzisiaj żeby posłuchać ew co się dzieje i nie wiem czy w ogóle coś się dzieje i stąd moja obawa czy coś jest nie tak, nadmienię, że temperatura jaka jest w piwnicy to ok 5-6 stopni, używam drożdży dolnej fermentacji Bohemian Lager
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ft_series_10_g o takich, nie ma żadnej piany itd itd, nastawiłem całość około 3:30 dziś w nocy
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

Bez startera i w takiej niskiej temp raczej szybko nie wystartują. Ja bym przeniósł w cieplejsze i zaczekał aż ruszą
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• kogucik1912
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 9

Ale dadzą rade wystartować i mam im dać czas czy nie ma szans na start? Bo czas to ja mam , w tej chwili na strychu mam koło 16 stopni więc z kolei troche dla nich za dużo i nie wiem czy nie zrobie im szoku temperaturowego przenosząc z 5 nagle do 16 stopni. Pozdrawiam, czekam jeszcze na opinie innych

Comment

• anteks
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

Ty masz czas ale piwo raczej nie. Nawet w opisie jest 10-15'C

Comment

• kogucik1912
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.12
          • 9

No ok, przeniosłem na strych, martwie się troche bo to pierwsze piwo i chciałbym żeby jakkolwiek wyszło

Comment

• kogucik1912
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.12
            • 9

Post pod postem, minęła ponad doba od zadania drożdży i pomimo przeniesienia w cieplejsze miejsce dalej nic się nie dzieje, czy jest to powód do zmartwienia ? Może jestem niecierpliwy, ale wydaje mi się, że drożdże powinny zacząć pracować. Drugie pytanie jest następujące, czy jeśli zakupie nowe drożdże w pon- wt to jest sens zadawać je do tej brzeczki? Chodzi mi o to jaki jest okres jej " przydatności" Pozdrawiam

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

Bez startera, w takich temp bywało że powyżej 48godz startowały

Comment

• kogucik1912
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.12
                • 9

Dobra to kolejne głupie pytanie : zostawiłem zamknięte wieczko, dzisiaj było wydęte, otwierając poczułem woń piwną, zaczęło to to pracować jak rozumiem, jestem przyszłym biotechnologiem i oczywiście zaczynam sobie główkować czy jedyną opcją jaka może być wydzielana to CO2 nie widząc innych objawów, będąc na praktykach w browarze już przy 9 stopniach drożdże dolnej fermentacji szybko startowały i widoczna była piana, tutaj poza wspomnianą wonią piwną nic kompletnie się nie dzieje, stąd moje pytanie czy co innego może się wydzielać z brzeczki z racji np jej zepsucia ? Pozdrawiam

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Fermentują sobie w najlepsze. Po cichu.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• kogucik1912
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.12
                    • 9

To już mogę ze spokojem powiedzieć, że wszystko ruszyło i dziś pojawiła się piana, jest dobrze, dzięki za dobre rady i spostrzeżenia

Comment

Przetwarzanie...
                    X