Pierwsze warzenie, pytanie odnośnie fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kogucik1912
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 9

    #1

    Pierwsze warzenie, pytanie odnośnie fermentacji

    Witajcie! Z kolegami zainwestowaliśmy w aparature do zacierania, przeprowadziliśmy cały proces, wynki jakie były przed fermentacją to
    Brzeczka przednia 10,5 Blg
    Po chmieleniu : 12,5 Blg
    Chłodzenie do 23 stopni C
    Drożdże rehydratowałem w wodzie (10g/ 25 litrów )
    Zadałem wczoraj w nocy drożdże ( późno zaczęliśmy :P ) i zostawiłem założoną pokrywe, ale nie zatrzaśniętą. Poszedłem dzisiaj żeby posłuchać ew co się dzieje i nie wiem czy w ogóle coś się dzieje i stąd moja obawa czy coś jest nie tak, nadmienię, że temperatura jaka jest w piwnicy to ok 5-6 stopni, używam drożdży dolnej fermentacji Bohemian Lager
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ft_series_10_g o takich, nie ma żadnej piany itd itd, nastawiłem całość około 3:30 dziś w nocy
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    Bez startera i w takiej niskiej temp raczej szybko nie wystartują. Ja bym przeniósł w cieplejsze i zaczekał aż ruszą
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • kogucik1912
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 9

      #3
      Ale dadzą rade wystartować i mam im dać czas czy nie ma szans na start? Bo czas to ja mam , w tej chwili na strychu mam koło 16 stopni więc z kolei troche dla nich za dużo i nie wiem czy nie zrobie im szoku temperaturowego przenosząc z 5 nagle do 16 stopni. Pozdrawiam, czekam jeszcze na opinie innych

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10806

        #4
        Ty masz czas ale piwo raczej nie. Nawet w opisie jest 10-15'C
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • kogucik1912
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.12
          • 9

          #5
          No ok, przeniosłem na strych, martwie się troche bo to pierwsze piwo i chciałbym żeby jakkolwiek wyszło

          Comment

          • kogucik1912
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.12
            • 9

            #6
            Post pod postem, minęła ponad doba od zadania drożdży i pomimo przeniesienia w cieplejsze miejsce dalej nic się nie dzieje, czy jest to powód do zmartwienia ? Może jestem niecierpliwy, ale wydaje mi się, że drożdże powinny zacząć pracować. Drugie pytanie jest następujące, czy jeśli zakupie nowe drożdże w pon- wt to jest sens zadawać je do tej brzeczki? Chodzi mi o to jaki jest okres jej " przydatności" Pozdrawiam

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10806

              #7
              Bez startera, w takich temp bywało że powyżej 48godz startowały
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • kogucik1912
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.12
                • 9

                #8
                Dobra to kolejne głupie pytanie : zostawiłem zamknięte wieczko, dzisiaj było wydęte, otwierając poczułem woń piwną, zaczęło to to pracować jak rozumiem, jestem przyszłym biotechnologiem i oczywiście zaczynam sobie główkować czy jedyną opcją jaka może być wydzielana to CO2 nie widząc innych objawów, będąc na praktykach w browarze już przy 9 stopniach drożdże dolnej fermentacji szybko startowały i widoczna była piana, tutaj poza wspomnianą wonią piwną nic kompletnie się nie dzieje, stąd moje pytanie czy co innego może się wydzielać z brzeczki z racji np jej zepsucia ? Pozdrawiam

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Fermentują sobie w najlepsze. Po cichu.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • kogucik1912
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.12
                    • 9

                    #10
                    To już mogę ze spokojem powiedzieć, że wszystko ruszyło i dziś pojawiła się piana, jest dobrze, dzięki za dobre rady i spostrzeżenia

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Serokomlak
                      Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
                      Serokomlak
                      W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

                      Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
                      2024-09-29, 00:39
                    • darekd
                      Locher, Les Frères Papinot Calvinus Ambrée
                      darekd
                      Półciemne piwo dolnej fermentacji.

                      Alk. 4,8%
                      18 IBU

                      Aromat - słodowy z wyraźnym karmelem i jakimś delikatnym odcieniem owocowym
                      Piana - umiarkowana wysokość i trwałość, dłuższa koronka
                      Barwa - trochę ciemniejszy bursztyn
                      Wysycenie - umiarkowane,...
                      2024-09-18, 00:29
                    • VidiBob
                      Piana a brak wyraźnej fermentacji
                      VidiBob
                      Dzień dobry,
                      zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                      2022-05-19, 15:36
                    • Daray
                      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                      Daray
                      Dzień dobry,

                      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                      2023-03-13, 21:01
                    • RomaNzRumunii
                      Kolsch temperatura fermentacji
                      RomaNzRumunii
                      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                      2023-11-25, 22:07
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...