Wczoraj zrobiłem moją dziewiczą warkę. Dziś po południu zauważyłem że piana zaczyna wychodzic z fermentora (trochę mały jak się okazuje). Przejmować sie tym czy niespecjalnie? Fermentor przykryty szczelną pokrywą, z jednej strony nie całkim domkniętą, wieko lekko wypukłe od gazu. Myślę żeby jutro lub w poniedziałek wypłukać pokrywę wrzątkiem. Co o tym sądzicie?
Wychodzące drożdże
Collapse
X
-
Zdejmij pokrywę, wymyj i odłóż na bok. Niech fermentuje otwarte. Po jakimś czasie trochę się uspokoi i wtedy założysz."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedziNiby browar to nie apteka, ale po takim otwarciu może się okazać, że i owszem, albo jakiś fajny lambik .Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Do stojącego na podłodze piwowara wpadają ciągle przez usta, nos, uszy, oczy kurz i różne paprochy i to Cię nie przeraża ?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Spokojnie, w trakcie najburzliwszej części fermentacji drożdże są dominujące w środowisku i żadnej bakterii do głosu nie dopuszczą.
Comment
-
Comment