Wychodzące drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtekp
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 12

    Wychodzące drożdże

    Wczoraj zrobiłem moją dziewiczą warkę. Dziś po południu zauważyłem że piana zaczyna wychodzic z fermentora (trochę mały jak się okazuje). Przejmować sie tym czy niespecjalnie? Fermentor przykryty szczelną pokrywą, z jednej strony nie całkim domkniętą, wieko lekko wypukłe od gazu. Myślę żeby jutro lub w poniedziałek wypłukać pokrywę wrzątkiem. Co o tym sądzicie?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Zdejmij pokrywę, wymyj i odłóż na bok. Niech fermentuje otwarte. Po jakimś czasie trochę się uspokoi i wtedy założysz.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • wojtekp
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 12

      #3
      Dzięki. Lecę otworzyć.

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Niby browar to nie apteka, ale po takim otwarciu może się okazać, że i owszem, albo jakiś fajny lambik .

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • sztetke
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 355

            #6
            Wiem co to jest, jak byłem mały byłem w browarze na wycieczce, ale browar to nie mieszkanie w którym lata od metra wszystkiego, w taki sposób to sobie można zrobić piwo z lokalną florą, nie przeczę , że może wyjść coś ciekawego.

            Comment

            • wojtekp
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.12
              • 12

              #7
              Okazało się, że dziś fermentuje już dużo spokojniej. Przemyłem więc wieko i zamknąłem ponownie.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
                Niby browar to nie apteka, ale po takim otwarciu może się okazać, że i owszem, albo jakiś fajny lambik .
                Cieszyn, Miłosław fermentują w otwartych kadziach a jakoś nie słyną z lambików. Fermentownie też nie przypominają sterylnego laboratorium
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Biniauer
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.06
                  • 123

                  #9
                  Porównujesz 30l wiaderko do ogromnej kadzi fermentacyjnej?
                  Rozumiem, że twierdzicie, iż do stojącego na podłodze otwartego wiadra z fermentującym piwem nie wpadnie kurz, ani żadne paprochy?

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Do stojącego na podłodze piwowara wpadają ciągle przez usta, nos, uszy, oczy kurz i różne paprochy i to Cię nie przeraża ?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Spokojnie, w trakcie najburzliwszej części fermentacji drożdże są dominujące w środowisku i żadnej bakterii do głosu nie dopuszczą.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • sztetke
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 355

                        #12
                        Pewnie i tak, ale to co nawpadało przy odkrytym wiadrze zacznie działać na cichej i w butelkach, nie mają litości niestety.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X