Wychodzące drożdże

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtekp
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 12

    #1

    Wychodzące drożdże

    Wczoraj zrobiłem moją dziewiczą warkę. Dziś po południu zauważyłem że piana zaczyna wychodzic z fermentora (trochę mały jak się okazuje). Przejmować sie tym czy niespecjalnie? Fermentor przykryty szczelną pokrywą, z jednej strony nie całkim domkniętą, wieko lekko wypukłe od gazu. Myślę żeby jutro lub w poniedziałek wypłukać pokrywę wrzątkiem. Co o tym sądzicie?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Zdejmij pokrywę, wymyj i odłóż na bok. Niech fermentuje otwarte. Po jakimś czasie trochę się uspokoi i wtedy założysz.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • wojtekp
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 12

      #3
      Dzięki. Lecę otworzyć.

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Niby browar to nie apteka, ale po takim otwarciu może się okazać, że i owszem, albo jakiś fajny lambik .

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • sztetke
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 355

            #6
            Wiem co to jest, jak byłem mały byłem w browarze na wycieczce, ale browar to nie mieszkanie w którym lata od metra wszystkiego, w taki sposób to sobie można zrobić piwo z lokalną florą, nie przeczę , że może wyjść coś ciekawego.

            Comment

            • wojtekp
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.12
              • 12

              #7
              Okazało się, że dziś fermentuje już dużo spokojniej. Przemyłem więc wieko i zamknąłem ponownie.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke
                Niby browar to nie apteka, ale po takim otwarciu może się okazać, że i owszem, albo jakiś fajny lambik .
                Cieszyn, Miłosław fermentują w otwartych kadziach a jakoś nie słyną z lambików. Fermentownie też nie przypominają sterylnego laboratorium
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Biniauer
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.06
                  • 123

                  #9
                  Porównujesz 30l wiaderko do ogromnej kadzi fermentacyjnej?
                  Rozumiem, że twierdzicie, iż do stojącego na podłodze otwartego wiadra z fermentującym piwem nie wpadnie kurz, ani żadne paprochy?

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #10
                    Do stojącego na podłodze piwowara wpadają ciągle przez usta, nos, uszy, oczy kurz i różne paprochy i to Cię nie przeraża ?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Spokojnie, w trakcie najburzliwszej części fermentacji drożdże są dominujące w środowisku i żadnej bakterii do głosu nie dopuszczą.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • sztetke
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 355

                        #12
                        Pewnie i tak, ale to co nawpadało przy odkrytym wiadrze zacznie działać na cichej i w butelkach, nie mają litości niestety.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • darekd
                          Waszczukowe, Citra Single Hop IPA
                          darekd
                          Ekstr. 16,5%
                          Alk. 7,1%

                          Aromat - po otwarciu wyraźne cytrusy, po przelaniu bardzo niewyraźne cytrusy
                          Piana - niska, zwarta, trwały delikatny kożuszek, zostaje na szkle
                          Barwa - jasne złoto
                          Wysycenie - umiarkowane, musujące
                          Smak - chmiel z cytrusowymi tonami,...
                          2023-09-12, 22:14
                        • bastion
                          Ukraina, Kijów, Raisy Okipnoi 4, Pub To Dublin.
                          bastion
                          Pub To Dublin otworzony został już w 2007 roku, ale nie było tam jeszcze zainstalowanego browaru. Ten zaczął warzenie w 2011 roku.
                          Dojazd do tego miejsca jest bardzo łatwy, chociaż dzielnica jest położona na prawym brzegu Dniestru, przez który imponującym mostem przejeżdża linia metra,...
                          2021-08-26, 17:19
                        • dadek
                          Chorwacja, Zagrzeb, Slavonska avenija 22f, The Garden Brewery
                          dadek
                          Browar odwiedziliśmy 18.08.2020 czyli będzie to wakacyjne wspomnienie. Relację pewnie bym wrzucił wcześniej jednak przenosiny browar.biz na nowy serwer zablokowały wszelkie działania.

                          Slavonska avenija jest jedną z najdłuższych (około 12 km) arterii chorwackiej stolicy. Jednak...
                          2021-02-23, 01:58
                        • Kwachu1444
                          Prawdopodobna infekcja - Pomocy
                          Kwachu1444
                          Witam,
                          Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
                          2020-03-31, 21:19
                        • dadek
                          Ukraina, Słowiańsk, Bulwar Puszkina 9, Torskaja Pivovarnia/RC Taler
                          dadek
                          Słowiańsk to jak na razie najdalej na wschód wysunięte miasto Ukrainy do jakiego dotarliśmy. Leży w okręgu donieckim (choć jak wiadomo sam Donieck obecnie jest zajęty przez separatystów), a związek z Polską ma taki, że jest miastem partnerskim Opoczna znanego z fabryki płytek ceramicznych....
                          2020-03-26, 04:32
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...