Wczoraj zrobiłem moją dziewiczą warkę. Dziś po południu zauważyłem że piana zaczyna wychodzic z fermentora (trochę mały jak się okazuje). Przejmować sie tym czy niespecjalnie? Fermentor przykryty szczelną pokrywą, z jednej strony nie całkim domkniętą, wieko lekko wypukłe od gazu. Myślę żeby jutro lub w poniedziałek wypłukać pokrywę wrzątkiem. Co o tym sądzicie?
Wychodzące drożdże
Collapse
X
-
Zdejmij pokrywę, wymyj i odłóż na bok. Niech fermentuje otwarte. Po jakimś czasie trochę się uspokoi i wtedy założysz."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<< -
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Do stojącego na podłodze piwowara wpadają ciągle przez usta, nos, uszy, oczy kurz i różne paprochy i to Cię nie przeraża?
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Spokojnie, w trakcie najburzliwszej części fermentacji drożdże są dominujące w środowisku i żadnej bakterii do głosu nie dopuszczą.Comment
Related Topics
Collapse
-
Ekstr. 16,5%
Alk. 7,1%
Aromat - po otwarciu wyraźne cytrusy, po przelaniu bardzo niewyraźne cytrusy
Piana - niska, zwarta, trwały delikatny kożuszek, zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - chmiel z cytrusowymi tonami,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-09-12, 22:14 -
-
Pub To Dublin otworzony został już w 2007 roku, ale nie było tam jeszcze zainstalowanego browaru. Ten zaczął warzenie w 2011 roku.
Dojazd do tego miejsca jest bardzo łatwy, chociaż dzielnica jest położona na prawym brzegu Dniestru, przez który imponującym mostem przejeżdża linia metra,...3 Photos-
Channel: Ukraina
2021-08-26, 17:19 -
-
Browar odwiedziliśmy 18.08.2020 czyli będzie to wakacyjne wspomnienie. Relację pewnie bym wrzucił wcześniej jednak przenosiny browar.biz na nowy serwer zablokowały wszelkie działania.
Slavonska avenija jest jedną z najdłuższych (około 12 km) arterii chorwackiej stolicy. Jednak...3 Photos-
Channel: Chorwacja
2021-02-23, 01:58 -
-
Witam,
Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Słowiańsk to jak na razie najdalej na wschód wysunięte miasto Ukrainy do jakiego dotarliśmy. Leży w okręgu donieckim (choć jak wiadomo sam Donieck obecnie jest zajęty przez separatystów), a związek z Polską ma taki, że jest miastem partnerskim Opoczna znanego z fabryki płytek ceramicznych....
-
Channel: Ukraina
2020-03-26, 04:32 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment