Zagęszczanie brzeczki powoduje, że barwa roztworu (ekstraktu w puszce) staje się ciemniejsza. Ja tu nie widzę, że jest czarny, a co najwyżej w odcieniu brązu. Po rozpuszczeniu da barwę bursztynową. Gotowe piwo nie będzie ani czarne, ani brunatne, tylko ...złote.
Ekstrakt jasny zmienił kolor na ciemny, pociemniał?
Collapse
X
-
Dzięki za odpowiedzi. Cieszę się, że w takim razie są w porządku owe ekstrakty, bo mam ich jeszcze trochę.
Zdziwiłem się bardzo ich kolorem, ponieważ na początku ich kolor od samego początku był złoty lub jeszcze jaśniejszy, nie brązowy. Brązowe dopiero się stały, na zdjęciu wyglądają trochę mniej ciemno niż na żywo.
Tak czy inaczej jestem ciekawy też opinii innych forumowiczów. Pewnie ten temat przyda się wszystkim, którzy mieli bądź mają podobne wątpliwości. A zdjęcie pozwoli porównać ekstrakty. Gdybym znalazł taki wątek kilka godzin temu, nie pisałbym własnego.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
"Kozioł ofiarny" z browaru z Górnej Bawarii.
www.schnitzlbaumer.de
Nie ma go jednak uwzględnionego na tej stronie. Być może jest to jednorazowy wypust dla Kalea-Bieradventskalender 2023
Ekstr. 16,5%
Alk. 6,5%
Aromat - owocowy i...-
Channel: Niemcy
-
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Koźlak dubeltowy w Polsce znany jako Doppelbock
Ekstrakt 20%
Alk. 8,5
Najpierw trend był taki, że portery poniżej 20% ekstr. to prawie obciach, teraz z robi się podobnie.
Nie wiem czemu, bo to piwo ma być jednak pijalne, a ten ekstrakt wpływa na cenę...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii
12% ekstr.
4,8 % alk.
12 IBU
Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
Piana - wysoka, trwała,...-
Channel: Ukraina
2025-01-02, 23:50 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment