Ekstrakt jasny zmienił kolor na ciemny, pociemniał?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #16
    Zagęszczanie brzeczki powoduje, że barwa roztworu (ekstraktu w puszce) staje się ciemniejsza. Ja tu nie widzę, że jest czarny, a co najwyżej w odcieniu brązu. Po rozpuszczeniu da barwę bursztynową. Gotowe piwo nie będzie ani czarne, ani brunatne, tylko ...złote.

    Comment

    • Elfgar
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 8

      #17
      Dzięki za odpowiedzi. Cieszę się, że w takim razie są w porządku owe ekstrakty, bo mam ich jeszcze trochę.

      Zdziwiłem się bardzo ich kolorem, ponieważ na początku ich kolor od samego początku był złoty lub jeszcze jaśniejszy, nie brązowy. Brązowe dopiero się stały, na zdjęciu wyglądają trochę mniej ciemno niż na żywo.

      Tak czy inaczej jestem ciekawy też opinii innych forumowiczów. Pewnie ten temat przyda się wszystkim, którzy mieli bądź mają podobne wątpliwości. A zdjęcie pozwoli porównać ekstrakty. Gdybym znalazł taki wątek kilka godzin temu, nie pisałbym własnego.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #18
        W zeszłym tygodniu używałem WESowego 3 lata po terminie i nie zauważyłem różnicy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Przetwarzanie...
        X