Ekstrakt jasny zmienił kolor na ciemny, pociemniał?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #16
    Zagęszczanie brzeczki powoduje, że barwa roztworu (ekstraktu w puszce) staje się ciemniejsza. Ja tu nie widzę, że jest czarny, a co najwyżej w odcieniu brązu. Po rozpuszczeniu da barwę bursztynową. Gotowe piwo nie będzie ani czarne, ani brunatne, tylko ...złote.

    Comment

    • Elfgar
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 8

      #17
      Dzięki za odpowiedzi. Cieszę się, że w takim razie są w porządku owe ekstrakty, bo mam ich jeszcze trochę.

      Zdziwiłem się bardzo ich kolorem, ponieważ na początku ich kolor od samego początku był złoty lub jeszcze jaśniejszy, nie brązowy. Brązowe dopiero się stały, na zdjęciu wyglądają trochę mniej ciemno niż na żywo.

      Tak czy inaczej jestem ciekawy też opinii innych forumowiczów. Pewnie ten temat przyda się wszystkim, którzy mieli bądź mają podobne wątpliwości. A zdjęcie pozwoli porównać ekstrakty. Gdybym znalazł taki wątek kilka godzin temu, nie pisałbym własnego.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #18
        W zeszłym tygodniu używałem WESowego 3 lata po terminie i nie zauważyłem różnicy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dulukgrzegorz
          Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
          dulukgrzegorz
          Cześć wszystkim,



          Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

          Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

          Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
          2022-10-04, 14:48
        • darekd
          Schnitzlbaumer, Sündenbock
          darekd
          "Kozioł ofiarny" z browaru z Górnej Bawarii.

          www.schnitzlbaumer.de

          Nie ma go jednak uwzględnionego na tej stronie. Być może jest to jednorazowy wypust dla Kalea-Bieradventskalender 2023

          Ekstr. 16,5%
          Alk. 6,5%

          Aromat - owocowy i...
          2024-01-09, 22:44
        • dadek
          Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
          dadek
          Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
          2025-02-12, 02:28
        • darekd
          Piwoteka, Hrabina Kosel
          darekd
          Koźlak dubeltowy w Polsce znany jako Doppelbock

          Ekstrakt 20%
          Alk. 8,5

          Najpierw trend był taki, że portery poniżej 20% ekstr. to prawie obciach, teraz z robi się podobnie.
          Nie wiem czemu, bo to piwo ma być jednak pijalne, a ten ekstrakt wpływa na cenę...
          2023-01-21, 00:51
        • darekd
          Opillia, Rizdwiane
          darekd
          Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

          12% ekstr.
          4,8 % alk.
          12 IBU

          Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
          Piana - wysoka, trwała,...
          2025-01-02, 23:50
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...