Witam was
Dłuższy czas temu kupiłem 6 puszek ekstraktu słodowego jasnego. Nie chcę pisać nazwy firmy, żeby jej nie ociemniać, bo ją lubię. Ku mojemu zaskoczeniu po otworzeniu plastikowego słoika ze słodem, okazał się on czarny.
Czytałem na tym forum czy na innych stronach, że słód może pociemnieć przez temperaturę przechowywania czy starość. U mnie przez pewien czas był przechowywany w zbyt ciepłej temperaturze, a i ma obecnie kilka miesięcy. Czyli mógł pociemnieć, ale czy aż tak, żeby z EBC 20+ /-8 (tak napisane na opakowaniu) miał teraz barwę EBC 80-120 (na oko)?
Ponieważ nie znalazłem tutaj stosownego tematu, założyłem ten z pytaniem. Z 6 słoików ekstraktu, jeden był jasny, a reszta ciemne. W smaku też jakby ciemny. Zrobiłem już dużą ilość warek z ekstraktów i raczej jestem pewny, że to słód ciemny w opakowaniu jasnego. W porównaniu z tym jednym jasnym też inaczej smakuje i wygląda.
Zanim zadzwonię do firmy z reklamacją pytam was czy zdarzyło się wam kiedyś, że ekstrakt słodowy z jasnego tak pociemniał przez przechowywanie, że zrobił się z niego ekstrakt ciemny?
Dłuższy czas temu kupiłem 6 puszek ekstraktu słodowego jasnego. Nie chcę pisać nazwy firmy, żeby jej nie ociemniać, bo ją lubię. Ku mojemu zaskoczeniu po otworzeniu plastikowego słoika ze słodem, okazał się on czarny.
Czytałem na tym forum czy na innych stronach, że słód może pociemnieć przez temperaturę przechowywania czy starość. U mnie przez pewien czas był przechowywany w zbyt ciepłej temperaturze, a i ma obecnie kilka miesięcy. Czyli mógł pociemnieć, ale czy aż tak, żeby z EBC 20+ /-8 (tak napisane na opakowaniu) miał teraz barwę EBC 80-120 (na oko)?
Ponieważ nie znalazłem tutaj stosownego tematu, założyłem ten z pytaniem. Z 6 słoików ekstraktu, jeden był jasny, a reszta ciemne. W smaku też jakby ciemny. Zrobiłem już dużą ilość warek z ekstraktów i raczej jestem pewny, że to słód ciemny w opakowaniu jasnego. W porównaniu z tym jednym jasnym też inaczej smakuje i wygląda.
Zanim zadzwonię do firmy z reklamacją pytam was czy zdarzyło się wam kiedyś, że ekstrakt słodowy z jasnego tak pociemniał przez przechowywanie, że zrobił się z niego ekstrakt ciemny?
Comment