Ekstrakt jasny zmienił kolor na ciemny, pociemniał?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elfgar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 8

    Ekstrakt jasny zmienił kolor na ciemny, pociemniał?

    Witam was

    Dłuższy czas temu kupiłem 6 puszek ekstraktu słodowego jasnego. Nie chcę pisać nazwy firmy, żeby jej nie ociemniać, bo ją lubię. Ku mojemu zaskoczeniu po otworzeniu plastikowego słoika ze słodem, okazał się on czarny.

    Czytałem na tym forum czy na innych stronach, że słód może pociemnieć przez temperaturę przechowywania czy starość. U mnie przez pewien czas był przechowywany w zbyt ciepłej temperaturze, a i ma obecnie kilka miesięcy. Czyli mógł pociemnieć, ale czy aż tak, żeby z EBC 20+ /-8 (tak napisane na opakowaniu) miał teraz barwę EBC 80-120 (na oko)?

    Ponieważ nie znalazłem tutaj stosownego tematu, założyłem ten z pytaniem. Z 6 słoików ekstraktu, jeden był jasny, a reszta ciemne. W smaku też jakby ciemny. Zrobiłem już dużą ilość warek z ekstraktów i raczej jestem pewny, że to słód ciemny w opakowaniu jasnego. W porównaniu z tym jednym jasnym też inaczej smakuje i wygląda.

    Zanim zadzwonię do firmy z reklamacją pytam was czy zdarzyło się wam kiedyś, że ekstrakt słodowy z jasnego tak pociemniał przez przechowywanie, że zrobił się z niego ekstrakt ciemny?
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    ja głosuje, że na produkcji się coś poje...ło i przez pomyłkę oklejono źle.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      A już go rozpuściłeś w wodzie?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Elfgar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 8

        #4
        Jeszcze nie rozpuszczałem go w wodzie

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          To skąd wiesz, że jest ciemny?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Elfgar
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.01
            • 8

            #6
            Jest w słoiku ma czarny kolor. Mówimy tu oczywiście o płynnym ekstrakcie słodowym. Jasny ekstrakt w słoiku ma jasny kolor, słomkowy, żółty, pomarańczowy, bursztynowy czy inne podobne. A ten jest czarny. Także smakuje czy pachnie palonymi nutami, choć zdaję sobie sprawę, że czasem jasny słód też ma podobne nuty, tylko nie tak intensywne.

            Nawet pomyślałem, że mógłbym próbować zrobić Lagera na tym słodzie, żeby nie robić sobie problemu, ale ciemny Lager może nie być tak cudowny, jak powinien.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Ciemny lager to Schwarzbier więc można zrobić, gdyby po rozpuszczeniu nadal był czarny.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #8
                Wyciagnij łyżkę ektraktu na jasny spodek. Jak jest czarny to rzeczywiście coś jest nie tak. Jasny mocno zageszczony powinien być ciemnobursztynowy, lekko brązowy.

                Comment

                • Elfgar
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.01
                  • 8

                  #9
                  Czyli z tego co piszesz, ten czarny jasny ekstrakt słodowy, po rozpuszczeniu może okazać się jasnym ekstraktem słodowym? W takim razie rozpuszczę próbkę tego słodu i zobaczę jak wygląda. No to od biedy jedno piwo może być czarne . Jeszcze pozostały mi Ekstrakty chmielone piw Sparkling Ale, Mexican Cerveza, Przeniczne (tu akurat mam słód przeniczny), Pilsner i jeszcze jakieś...

                  Comment

                  • Elfgar
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.01
                    • 8

                    #10
                    Dodam jeszcze, że jak pisałem w pierwszym poście jedna pucha trafiła się jasna, z tej samej firmy, kupowana w tym samym czasie. I była rzeczywiście jasna, zrobiłem z niej Real Ale i wszystko było w porządku.

                    Łyżeczkę słodu roztarłem w białej misce. Kolor ciemnobrązowy. Dodałem wody i rozpuściłem. Nadal niestety ciemnobrązowy. Jasne piwo to raczej z tego nie wyjdzie. Nie ma szans.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #11
                      A o którym ekstrakcie /który masz / rozmawoiamy! Ją się wypowiadam o jasnym np. Z WES. Real ale to brewkit i zwykle jest ciemnieszy niż jasny ekstrakt slodowy.

                      Comment

                      • Elfgar
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.01
                        • 8

                        #12
                        Używam przy warzeniu Brew Kitu i Ekstraktu Słodowego zamiast cukru. Real Ale (Coopersa) czyli ekstrakt słodowy chmielony miał normalny kolor, bursztynowy o ile dobrze pamiętam. I ekstrakt słodowy niechmielony jasny o którym mowa też miał jasny kolor.

                        W odróżnieniu od tych o których mowa w pierwszym poście, które miały być jasne a są czarne. I z tego co piszecie wynika, że jednak to są czarne słody, tylko przy pakowaniu pomyliły się naklejki. Bo pod jakim kątem bym nie patrzył, są czarne.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Elfgar Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam was

                          Dłuższy czas temu kupiłem 6 puszek ekstraktu słodowego jasnego. Nie chcę pisać nazwy firmy, żeby jej nie ociemniać, bo ją lubię. Ku mojemu zaskoczeniu po otworzeniu plastikowego słoika ze słodem, okazał się on czarny.
                          (...)
                          Ja odnoszę się do tej wypowiedzi. Wspominasz o zakupie ekstraktu jasnego, a potem, że jest czarny.
                          Więc może napiszesz, który jest czarny, bo ja już nic nie wiem z Twojej wypowiedzi.

                          Comment

                          • Elfgar
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.01
                            • 8

                            #14
                            UPDATE

                            @ e-prezes jest to słód jasny firmy Biowin. Kupowany był jako jasny i tak widnieje na etykiecie. Z tym, że teraz się zrobił czarny lub ciemnobrązowy.

                            Z racji, że właśnie jestem podczas nastawiania warki i temat mam na bieżąco, otworzyłem puszkowy Ekstrakt Słodowy niechmielony Coopersa, który miałem prawie pewność, że jest dobry, a który też już trochę mam.

                            Po otworzeniu jest również brązowy, tylko trochę jaśniejszy niż te z plastikowego pojemnika Biowinu. Widać, że na pewno jest to słód jasny i w smaku także jest taka pewność. Jest delikatniejszy od ciemnego, ma mało goryczki, a przez kolor prześwituje jego jasna przeszłość .

                            Jednakże nadal widocznie pociemniał i jest zwyczajnie brązowy, a jego smak trochę się zaostrzył w porównaniu z tym co pamiętam przy świeżych słodach.

                            Czyli rzeczywiście z wiekiem jasny słód staje się ciemniejszy aż do szokującego ciemnobrązowego koloru. Ciężko mi w to uwierzyć, że aż tak, ale zdaje się to prawdą.

                            Żeby lepiej oddać to o czym mówię, podaję link do zdjęcia tu albo w załączniku. Pierwszy raz to robię na forum, więc nie wiem gdzie się on pojawi.
                            Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz użytkowników indywidualnych. Serwery PHP, MySQL. Rejestracja domen krajowych, regionalnych oraz międzynarodowych.


                            Na zdjęciu widać oba jasne pociemniałe słody w puszkach i rozpuszczony w misce słód z Biowinu.
                            Attached Files

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              #15
                              Moim zdaniem te ekstrakty słodowe wyglądają jak powinny.
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X