Zagęszczanie brzeczki powoduje, że barwa roztworu (ekstraktu w puszce) staje się ciemniejsza. Ja tu nie widzę, że jest czarny, a co najwyżej w odcieniu brązu. Po rozpuszczeniu da barwę bursztynową. Gotowe piwo nie będzie ani czarne, ani brunatne, tylko ...złote.
Ekstrakt jasny zmienił kolor na ciemny, pociemniał?
Collapse
X
-
Dzięki za odpowiedzi. Cieszę się, że w takim razie są w porządku owe ekstrakty, bo mam ich jeszcze trochę.
Zdziwiłem się bardzo ich kolorem, ponieważ na początku ich kolor od samego początku był złoty lub jeszcze jaśniejszy, nie brązowy. Brązowe dopiero się stały, na zdjęciu wyglądają trochę mniej ciemno niż na żywo.
Tak czy inaczej jestem ciekawy też opinii innych forumowiczów. Pewnie ten temat przyda się wszystkim, którzy mieli bądź mają podobne wątpliwości. A zdjęcie pozwoli porównać ekstrakty. Gdybym znalazł taki wątek kilka godzin temu, nie pisałbym własnego.
Comment
-
Comment