Dolna fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chesti84
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.10
    • 70

    Dolna fermentacja

    Szukałem na forum czegoś na temat polskich drożdży dolnej fermentacji. Niestety nie znalazłem. Stąd nowy wątek i pytanie.

    Czy ma ktoś doświadczenie i mógłby porównać czego można się spodziewać po niżej wymienionych drożdżach? Jakie są między nimi różnice w gotowym produkcie?

    1. BREWGO 01 - firmy Biowin
    2. W34/70 - Fermentis

    Zakładamy, że robimy taki sam zasyp.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Napewno W34/70 sa lepsze, odpowiednik płynnych munich lager.

    Nie ma czegoś takiego jak polskie drożdże.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • chesti84
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 70

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Napewno W34/70 sa lepsze, odpowiednik płynnych munich lager.
      Czy możesz powiedzieć co masz na myśli lepsze? Wiem, że są prawie cztery razy droższe.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie ma czegoś takiego jak polskie drożdże.
      Na opakowaniu jest nazwa firmy Biowin. Zarejestrowana jest w Łodzi stąd nazwałem je polskie.

      Czy robiłeś może piwo z ich użyciem? I możesz mi powiedzieć coś więcej niż tutaj?


      Chodzi mi o subiektywne odczucia.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Zrobiłem wiele piw, wiele browarów komercyjnych też na nich jedzie.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • chesti84
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.10
          • 70

          #5
          W34-70 - bardzo fajne drozdze... Produkt klarowny... Smak ekstra... Szkoda ze w piwnicy robi sie cieplo

          Comment

          • chesti84
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.10
            • 70

            #6
            No to teraz czas na spostrzezenia co do drozdzy firmy Biowin.

            Zrobilem dwie warki z identycznego zasypu. Jedna z W34/70, druga Biowin.

            W smaku nieco rozne ale to moze wynikac z braku 100% powtazalnosci procesu zacierania w domu.

            Piana jak to przy dolnej fermentacji - obfita.

            Jedna i dosc wazna roznica to taka, ze Biowin nie tworzy tak zwartego osadu na dnie fermentatora jak W34/70. Z tego tez powodu koncowy produkt jest mniej klarowny.

            Dotyczy to rowniez gornej fermentacji.

            Drozdze Fermentis tworza bardziej zwarty osad niz produkty firmy Biowin.

            W smaku odpowiadaja mi obydwa, chodz sklaniam sie bardziej ku firmie Fermentis...

            Comment

            Przetwarzanie...
            X