Dolna fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chesti84
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.10
    • 70

    #1

    Dolna fermentacja

    Szukałem na forum czegoś na temat polskich drożdży dolnej fermentacji. Niestety nie znalazłem. Stąd nowy wątek i pytanie.

    Czy ma ktoś doświadczenie i mógłby porównać czego można się spodziewać po niżej wymienionych drożdżach? Jakie są między nimi różnice w gotowym produkcie?

    1. BREWGO 01 - firmy Biowin
    2. W34/70 - Fermentis

    Zakładamy, że robimy taki sam zasyp.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Napewno W34/70 sa lepsze, odpowiednik płynnych munich lager.

    Nie ma czegoś takiego jak polskie drożdże.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • chesti84
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 70

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Napewno W34/70 sa lepsze, odpowiednik płynnych munich lager.
      Czy możesz powiedzieć co masz na myśli lepsze? Wiem, że są prawie cztery razy droższe.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Nie ma czegoś takiego jak polskie drożdże.
      Na opakowaniu jest nazwa firmy Biowin. Zarejestrowana jest w Łodzi stąd nazwałem je polskie.

      Czy robiłeś może piwo z ich użyciem? I możesz mi powiedzieć coś więcej niż tutaj?


      Chodzi mi o subiektywne odczucia.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10806

        #4
        Zrobiłem wiele piw, wiele browarów komercyjnych też na nich jedzie.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • chesti84
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.10
          • 70

          #5
          W34-70 - bardzo fajne drozdze... Produkt klarowny... Smak ekstra... Szkoda ze w piwnicy robi sie cieplo

          Comment

          • chesti84
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.10
            • 70

            #6
            No to teraz czas na spostrzezenia co do drozdzy firmy Biowin.

            Zrobilem dwie warki z identycznego zasypu. Jedna z W34/70, druga Biowin.

            W smaku nieco rozne ale to moze wynikac z braku 100% powtazalnosci procesu zacierania w domu.

            Piana jak to przy dolnej fermentacji - obfita.

            Jedna i dosc wazna roznica to taka, ze Biowin nie tworzy tak zwartego osadu na dnie fermentatora jak W34/70. Z tego tez powodu koncowy produkt jest mniej klarowny.

            Dotyczy to rowniez gornej fermentacji.

            Drozdze Fermentis tworza bardziej zwarty osad niz produkty firmy Biowin.

            W smaku odpowiadaja mi obydwa, chodz sklaniam sie bardziej ku firmie Fermentis...

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Kamil97
              Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
              Kamil97
              Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
              W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
              2023-04-05, 17:59
            • darekd
              Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
              darekd
              Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
              2024-07-22, 00:26
            • darekd
              Zeman, Weizen
              darekd
              Browar w Łucku na Wołyniu.

              12,5% ekstr.
              5,0% alk.

              Aromat - lekki banan
              Piana - jak na styl niska. Zwarta z trwałym, cienkim kożuszkiem
              Barwa - zmętnione złoto
              Wysycenoe - stosunkowo niskie, delikatnie musuje, ale na pszenicę to za mało
              ...
              2021-07-02, 00:30
            • darekd
              Lubrow, Arct Ipa
              darekd
              Cold IPA czyli dolna fermentacja

              15% ekstr.
              5,2% alk.

              Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

              Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
              ...
              2024-09-18, 20:28
            • darekd
              Nepomucen, Crazy Lines #40 Iceberg
              darekd
              Cold IPA czyli dolna fermentacja

              5,3%

              Chmiele: Citra i El Dorado

              Aromat - nieprzesadnie intensywny z żywicznością i owocami tropikalnymi, ciut cytrusów
              Piana - wysoka, niezbyt trwała
              Barwa - słomkowa, klarowna
              Smak - bardzo lekka...
              2024-03-12, 20:12
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...