Gęstwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Motylu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 4

    #1

    Gęstwa

    Witam
    Jutro zamierzam warzyć kolejne piwo, i chem wykorzystać gęstwę z s-04, tylko mam pewne pytania.
    Wszędzie jak czytam, to gęstwa powinna być jasna, moja w porównaniu do tej z rehydratacji jest dosyć ciemna, oraz jest bardzo gęsta, gęstwa jest po stout'cie, i moje pytanie, czy tak powinno być?
    A kolejne jest następujące, rozwarstwiła się ona na 3 warstwy dolna około7 cm bardzo zbita, 2 mm piwa i 3 cm zbitej piany, taki kożuch, wygląda jak te serki -pianki z bąbelkami, i teraz jak przygotować tą gęstw do zadania do kolejnego piwa?
    Gęstwa jest świeża ma 4 dni trzymana w lodówce, ładnie pachnie drożdżami/ takim dwutlenkiem węgla.
  • Makiwara
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 2

    #2
    Mam nadzieję, że nie zostanę za to zlinczowany ale co mi tam....
    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

    Comment

    • Motylu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 4

      #3
      Myślałem, że troszkę mniej zabiegów z tym faktem, a co z tą pianą?, jest to normalne?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        Zerknij TU
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Elektryk
          gestwa wb-06 do AIPA
          Elektryk
          Cześć mam dylemat co za piwo Mi wyjdzie z gestwa wb-06 słody pale ale , karmelowy, monachijski,
          wiedeński.Została mi gestwa po weizenie a pszenicy ni chuchu, chodzi mi czy popsuje mi smak AIPY
          czy pójdzie to pić
          2016-10-31, 18:10
        • darekd
          Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
          darekd
          Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

          To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

          Ten...
          2024-02-21, 01:23
        • darekd
          ? [Harpagan], Kazuar Chichotliwy
          darekd
          DDH Hazy IPA
          16,5% ekstr.,
          6,3% alk.
          Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma

          Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
          Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
          Barwa - zabielona,...
          2022-08-21, 23:19
        • yavo
          Lallemand Philly Sour - lag
          yavo
          Drogie "Bravo Girl",
          ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
          2022-02-22, 13:13
        • grodek
          Gęstwa na kilka warek
          grodek
          Planuję wykorzystać jeden szczep drożdży do zrobienia kilku warek i myślałem o użyciu FM13 Irlandzkie Ciemności lub ewentualnie jakiś drożdżach Weast.
          Trzy warki byłyby w takiej kolejności:

          Milk Stout -> Robust Porter -> Wee Heavy

          Czy taki schemat...
          2016-07-27, 12:33
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...