Przez przypadek zamroziłem swoje drożdżaki US-05 (tzn. gęstwę drożdżową)
Przeniosłem je do ciepłego miejsca i poczekałem aż odtają. Wlałem im przegotowanej, ostudzonej i posłodzonej wody. Po paru godzinach widać oznaki pracy drożdżaków (piana i gaz w słoiku).
Wszędzie czytałem że najlepiej przechowywać gęstwę w lodówce. A można gęstwę zamrażać i tak przechowywać? Czy raczej nie powinno się takich zabiegów przeprowadzać, a moje drożdże to jakieś komando foki, którym mróz nie straszny?
Przeniosłem je do ciepłego miejsca i poczekałem aż odtają. Wlałem im przegotowanej, ostudzonej i posłodzonej wody. Po paru godzinach widać oznaki pracy drożdżaków (piana i gaz w słoiku).
Wszędzie czytałem że najlepiej przechowywać gęstwę w lodówce. A można gęstwę zamrażać i tak przechowywać? Czy raczej nie powinno się takich zabiegów przeprowadzać, a moje drożdże to jakieś komando foki, którym mróz nie straszny?
Comment