"Pilsner" górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rybak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.01
    • 6

    "Pilsner" górnej fermentacji

    Jutro mam zamiar pierwszy raz zacierać i nie zrozumieliśmy się ze sprzedawcą który chyba niedosłyszał, że nie mogę zejść z temperaturą fermentacji poniżej 22 stopni.
    Produkty już mam i coś muszę z nimi zrobić:
    - słody:
    - pilzneński 4 kg,
    - karmelowy Carapils 0,5 kg,
    - monachijski 1 - 0,5 kg,
    - chmiel:
    - goryczkowy Marynka 2x30 g,
    - aromatyczny Zatecki (sazz) 2x30 g,
    - drożdże s-33,
    dodatkowo mam też słód pilzneński 3 kg, drożdże Brewgo-02 i słód bursztynowy-0,5 kg.

    Poratujcie co mogę z tego zrobić. W najgorszym wypadku dam drożdże s-33 do przepisu Pilznera i sam sobie wypiję co naważę
  • Rybak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.01
    • 6

    #2
    Ewentualnie w piwnicy jest 18 stopni ale to jest cztery piętra niżej i wolałbym tego uniknąć.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      może?
      Cena domeny: 2300 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 143.75 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Rybak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.01
        • 6

        #4
        oprócz reklamy sklepu możesz coś poradzić?
        Coś czuję, że temat powinien być w kołysce.

        Comment

        • toto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.12
          • 949

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rybak Wyświetlenie odpowiedzi
          Jutro mam zamiar pierwszy raz zacierać i nie zrozumieliśmy się ze sprzedawcą który chyba niedosłyszał, że nie mogę zejść z temperaturą fermentacji poniżej 22 stopni.
          Produkty już mam i coś muszę z nimi zrobić:
          - słody:
          - pilzneński 4 kg,
          - karmelowy Carapils 0,5 kg,
          - monachijski 1 - 0,5 kg,
          - chmiel:
          - goryczkowy Marynka 2x30 g,
          - aromatyczny Zatecki (sazz) 2x30 g,
          - drożdże s-33,
          dodatkowo mam też słód pilzneński 3 kg, drożdże Brewgo-02 i słód bursztynowy-0,5 kg.

          Poratujcie co mogę z tego zrobić. W najgorszym wypadku dam drożdże s-33 do przepisu Pilznera i sam sobie wypiję co naważę
          Spokojnie możesz zrobić na tym bittera lub "polskie ale". Słodów masz na 2 piwa. Możesz dać np. 3,5 kg pilzneńskiego, monachijski i 0,3 kg Carapilsa, chmielić 30 g Marynki na 60', a Saaz dać po 15 g na 15' i tuż przed wyłączeniem palnika. Nie znam Brewgo-02, ale wyczytałem, że to dość estrowy szczep, płytko odfermentowujący.
          Last edited by toto; 2014-01-30, 20:51.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            To w czym problem? Zrób Ale
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #7
              Z tymi drożdżami to nie będzie pilsner. Pilzneński i bursztynowy oraz brewgo w temperaturze, która masz i jedziesz. Oby tylko nie było powyżej 25 stopni.

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #8
                Chcesz dolnej fermentacji? Jest zima, balkon masz? Jak masz to do sklepu po worki na śmieci takie wielkie aby pomieściły fermentor. Warzysz, chłodzisz, zadajesz drożdże, wstawiasz do 3-4 worków, każdy oddzielnie zawiązać trzeba aby tworzyły 4 warstwy termiczne.Dobrze fermentor opatulić jakimiś starymi ręcznikami albo kocem i na balkon z tym. W takim czymś temperatura spadnie ale nie za bardzo bo drożdże fermentując podnosić będą temperaturę, więc spoko utrzymasz tam odpowiednią. Nie będzie to stabilna temperatura. Jak za bardzo spadnie trzeba wnieść do domu trochę ogrzać i na balkon, jak za wysoka to wystarczy otworzyć worki.Warto włożyć do worków termometr, położyć na fermentor i kontrolować temperaturę raz dziennie. Trochę z tym zachodu ale da się.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  4 worki na śmieci chronią przed mrozem?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • gobong
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.04
                    • 658

                    #10
                    anteks sam się ułóż w 4 odpowiedniej wielkości workach, tak aby tylko nos wystawał i zobaczysz czy to chroni przed zimnem.
                    Last edited by gobong; 2014-01-30, 21:21.

                    Comment

                    • gobong
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.04
                      • 658

                      #11
                      Nie worki chronią tylko warstwa powietrza między nimi.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #12
                        Jaka gruba musi być warstwa powietrza?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Rybak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2014.01
                          • 6

                          #13
                          Dziękuję. Kilka pomysłów już jest. Zobaczę jeszcze opinie jutro i popołudniu zawijam rękawy.

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            #14
                            Nie mierzyłem nie robiłem projektu. Metoda sprawdzona osobiście, tylko praktycznie . W 4 takich workach, fermentor opatulony starym kocem nie za grubym, w tych workach, temperatura otoczenia -13 do 16 i wiatr spoko fermentowało piwo na s-23 i w-34/70, temperatura wewnątrz była tak 10 do 6 raz dziennie wnoszone do domu tak na 30 minut. Przy cichej spadało tak do 4 stopni.

                            Comment

                            • Rybak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2014.01
                              • 6

                              #15
                              Mam już butelkować czy przelać na cichą?
                              Fermuntuje już 11,5 dnia. Kilka dni temu przestało bulgotać i od 2 dni rurka intensywnie zaczęła się odzywać. 5 Blg niezmiennie od 3 dni.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X